Preotul Cristian Pomohaci, care a fost caterisit de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, a contestat decizia la Mitropolia Ardealului de care aparţine ierarhic parohia în care a slujit. Mitropolitul Ardealului va studia dosarul şi va decide dacă se va lua sau nu în discuţie cazul la Sibiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Ardealului, Cristian Pomohaci a contestat decizia din 28 iulie a Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia prin care a fost caterisit.

Contestaţia a fost depusă în termenul legal, iar Mitropolitul Ardealului, IPJ Laurenţiu Streza, în calitate de preşedinte al Consistoriului Mitropolitan, va studia dosarul şi va decide dacă se va lua sau nu în discuţie din nou cazul.

Dacă dosarul va fi discutat şi la Sibiu, vor fi cerute de la Alba Iulia toate documentele pe care le vor studia toţi cei care fac parte din Consistoriu, adică câte un reprezentant din fiecare eparhie care face parte din Mitropolia Ardealului. Aceasta are sediul central la Sibiu şi cuprinde Arhiepiscopia Sibiului (judeţele Sibiu şi Braşov), Arhiepiscopia Alba-Iuliei (judeţele Alba şi Mureş), Episcopia Oradiei, Episcopia Covasnei şi Harghitei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei.

Decizia ar trebui anunţată în următoarea lună.

Reprezentanţii Mitropoliei Ardealului au precizat, de asemenea, că şi decizia de la Sibiu va putea fi contestată de către fostul preot. Acesta se va putea adresa Consistoriului Superior de la Patriarhie.

Preotul Cristian Pomohaci, cercetat de Parchetul instanţei supreme pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, a fost caterisit de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia printr-o decizie luată în 28 iulie.

Preotul Cristian Pomohaci nu s-a prezentat la şedinţa Consistoriului, deşi fusese invitat să aducă probe şi dovezi pentru a se dezvinovăţi.

Cristian Pomohaci, din judeţul Mureş, care este şi cântăreţ de muzică populară, este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearcă să îl convingă pe adolescent să întreţină relaţii sexuale cu el şi chiar să mai aducă şi alţi tineri.

El a depus o cerere de autosuspendare din preoţie, invocând motive medicale.

Preotul Pomohaci a mai fost acuzat, în 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale.

La sfârşitul lunii iunie, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a decis ca preotul Cristian Pomohaci să fie oprit de la slujire timp de 30 de zile, perioadă în care să îşi pregătească o apărare cu care să vină în faţa reprezentanţilor arhiepiscopiei pentru a demonta acuzaţiile de corupere sexuală a unui minor care i se aduc.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.