Echipe de medici din Bucureşti, Iaşi şi Galaţi au reuşit să preleveze, miercuri seara, ţesut de la un bărbat, de 46 de ani, aflat în moarte cerebrală, fiind vorba despre o premieră la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Galaţi întrucât, de obicei, rudele pacienţilor aflaţi în situaţii similare refuză prelevarea de ţeust, atât corneea şi ţesutul osos, dar şi alte organe prelevate fiind transportate la Bucureşti şi Iaşi pentru transplant.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul, de 46 de ani, din Bârlad, care a avut un accident acasă şi s-a lovit la cap de un obiect dur, a suferit un traumatism cranian sever şi a ajuns, prin transfer, pe 19 iunie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei din Galaţi, potrivit reprezentanţilor unităţii medicale.

Întrucât viaţa bărbatului nu mai putea fi salvată, familia acestuia a fost de acord cu prelevarea unor organe şi, în premieră, pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă, cu prelevarea de ţesut - cornee şi ţesut osos, în condiţiile în care, de obicei, rudelor pacienţilor aflaţi în situaţii similare refuză prelevarea de ţesut.

"Ce am putut noi constata, de obicei, e faptul că familiile sunt de acord doar cu donarea organelor, dar acum au fost de acord si cu ţesuturi. S-a putut recolta os, s-a putut recolta ochi - corneea respectiv. Deci, mai rar aşa ceva, înţelegere pentru acest lucru. Este forte greu să acccepţi acest lucru, că poţi să fii mort, dar inima totuşi să bată", a spus Nicoleta Lupu, şef secţie ATI la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi.

Astfel, echipe de medici de la Bucureşti, Iaşi şi Galaţi au prelevat de la bărbatul aflat în moarte cerebrală ficat, rinichi, cornee şi ţesut osos.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean din Galaţi, ficatul, ţesutul osos şi un rinchi au fost transportate la Bucureşti, iar un rinchi şi corneea la Iaşi, în vederea transplantului.

"Contează foarte mult educarea populaţiei şi pregătirea cu ideea că există viaţă şi după moarte, că poţi ajuta, chiar dacă eşti în necaz. Se întamplă o tragedie, viaţa e plină de tragedii, viaţa tot timpul ne suprinde, dar trebuie luat în calcul că ai putea ajuta pe altcineva prin această donare de organe", a mai spusNicoleta Lupu. 

Trupul bărbatului decedat a fost preluat de medicii legişti în vederea efectuării necropsiei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.