Prefectura Buzău anunţă că de 1 Decembrie alocuţiunile vor fi rezervate în acest an doar comandantului Garnizoanei Buzău, dr. general maior Lucian Foca, şi prefectului judeţului, Aurelia Mitrea, pentru ca evenimentul să ”nu lase loc interpretărilor politicianiste”. Mitrea a admis că a dispus schimbările privind susţinerea discursurilor după apariţia în presă a informaţiilor că urma să le permită să urce pe scenă pentru a vorbi buzoienilor doar generalului Foca şi prim-vicepreşedintelui Teodor Atanasiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat de presă transmis, luni, Prefectura Buzău anunţă că în 1 Decembrie 2016 se vor organiza festivităţile dedicate "Zilei Naţionale a Românei”. Manifestările se vor desfăşura în municipiul Buzău, la "Monumentul Eroilor Neamului”, bulevardul Nicolae Bălcescu şi bulevardul Unirii, începând cu ora 10.00.

”Instituţia Prefectului - Judeţul Buzău consideră că Ziua Naţională a României a fost şi va rămâne cel mai important moment din viaţa românilor şi implicit a tuturor buzoienilor. Importanţa deosebită a evenimentului este imperios necesar să fie tratată şi apreciată, în egală măsură, de către toţi buzoienii şi trebuie să se înţeleagă foarte clar că nu este un act cu iz politic. Instituţia Prefectului - Judeţul Buzău doreşte ca acest eveniment să nu lase loc interpretărilor politicianiste, iar din acest motiv alocuţiunile vor fi rezervate numai Dr. General-maior Petrică Lucian Foca, comandantul Garnizoanei Buzău şi Prefectului judeţului Buzău - Ing. Ec. Aurelia Mitrea”, se arată în informarea Prefecturii.

În aceeaşi informare, Prefectura a făcut apel către reprezentanţii partidelor politice să nu politizeze Ziua Naţională a României.

”Instituţia Prefectului  - Judeţul Buzău face apel la reprezentanţii partidelor politice  să acorde evenimentului atenţia pe care o aşteaptă absolut toţi românii, indiferent de culoarea politică şi locul în care s-ar afla şi să înţeleagă faptul că nimeni nu are dreptul sa politizeze cea mai importantă zi - „Ziua Naţională a României”, se arată în comunicatul remis de Prefectură.

Preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, a anunţat, sâmbătă, că PSD va asista la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale din ”mijlocul românilor”, spunând că prefectul Aurelia Mitrea ”vrea să-l lase doar pe Teodor Atanasiu să vorbească” la eveniment. El a acuzat PNL că "vrea să confişte 1 Decembrie şi să facă scandal”.

”1 Decembrie este Ziua Naţională a tuturor românilor. Din păcate, la Bucureşti, în dispreţul românilor şi al respectului faţă de instituţiile fundamentale ale statului, preşedintele Klaus Iohannis invită pe cine pofteşte. La Buzău, ca să-l mulţumească pe şeful cel mare, prefectul Aurelia Mitrea vrea să-l lase doar pe Teodor Atanasiu să vorbească. PNL vrea să confişte 1 Decembrie şi să facă scandal. 1 Decembrie este ziua tuturor românilor. Este o sărbătoare şi un prilej ca politicienii să arate mai multă unitate, să lase la o parte certurile. PSD va participa la această sărbătoare şi va asista la ceremonie din mijlocul românilor. Voi sta împreună cu primarul ales al Buzăului, Constantin Toma, şi cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Vom avea invitaţi mai mulţi primari din judeţ. Vom sărbători alături de români! Vreau să le spun buzoienilor că vom avea grijă ca această manifestare să se desfăşoare în linişte, aşa cum a fost mereu”, a anunţat, sâmbătă, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Decizia social-democraţilor de a sta printre cetăţeni, şi nu printre oficiali la evenimentul dedicat Zilei Naţionale ar veni după ce prefectul judeţului Buzău, Aurelia Mitrea, ar fi pus la punct varianta finală a Ordinului privind desfăşurarea manifestărilor, care nu îl include pe primarul social-democrat Constantin Toma printre cei care vor rosti discursuri de 1 Decembrie.

Potrivit unor surse, conducerea Garnizoanei Buzău, care organizează împreună cu Prefectura evenimentul, ar fi primit vineri varianta finală a Ordinului Prefectului privind desfăşurarea ceremoniilor militare şi religioase care vor fi avea loc de 1 Decembrie. Printre persoanele care, conform documentului, ar urma să ia cuvântul se regăsesc candidatul PNL la Senat Teodor Atanasiu, prefectul Aurelia Mitrea, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, din listă lipsind primarul municipiului Constantin Toma.

Sursele citate susţin că Ordinul urma să fie emis vineri, după semnarea acestuia de către reprezentanţii Armatei, dar acest lucru nu s-ar fi întâmplat deoarece nu a fost ştampilat, iar procedura ar fi fost amânată pentru luni dimineaţă.

Pe de altă parte, luni, la finalul şedinţei Colegiului Prefectural, prefectul de Buzău, Aurelia Mitrea a admis că a dispus schimbările privind susţinerea discursurilor  de 1 Decembrie după apariţia în presă a informaţiilor potrivit cărora urma să-I permită să urce pe scenă pentru a le vorbi buzoienilor doar generalului Foca şi prim-vicepreşedintelui Teodor Atanasiu.

”Pentru a nu politiza acest frumos eveniment care este al tuturor buzoienilor şi al tuturor românilor am considerat că ar fi foarte bine ca alocuţiunea să fie rostită doar de  comandant şi de prefectul judeţului, consider că e cea mai bună decizie ca toată lumea să fie bucuroasă de evenimentul în sine, nu vreau să politizăm. De ce să nu lăsăm să fie totul pentru buzoieni? Având în vedere că acest eveniment e înainte de alegeri şi să nu se creeze cine ştie ce impresii am considerat că e mai bine să vorbească doar domnul comandan şi prefectul, NU e o decizie impusă de nimeni. Pe fondul a ce s-a întâmplat, a apariţiei în presă, am decis să nu mai fie alocuţiuni decât ale prefectului şi a comandantului garnizoanei. Recunosc că vineri ordinul arăta altfel, erau mai multe persoane, dar nu mai sunt pe lista pentru alocuţiuni pentru că nu au mai vrut să participle şi am decis să facem aceste schimbări”, a declarat, luni, prefectul de Buzău, Aurelia Mitrea.

Aurelia Mitrea a fost numită în funcţia de prefect la data de 1 iulie 2016. Înainte, ea a fost funcţionar public la Casa Judeţeană de Pensii Buzău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.