Prefectura Buzău a identificat un teren de 2000 de metri pătraţi în incinta Centrului Multifuncţional de Pregătire Schengen pe care ar putea fi amenajat un heliport pe care elicopterele SMURD să poată ateriza şi pe timp de noapte. În prezent, elicopterele SMURD aterizează la Buzău doar ziua, pe stadionul de atletism de la ieşirea din oraş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prefectura Buzău a identificat spaţiul potrivit pentru amenajarea unui heliport după ce la începutul anului ministrul Afacerilor Interne a anunţat că elicopterele SMURD ar uma să efectueze zboruri în regim de permanenţă, 24 de ore din 24.

”Plecând de la condiţia majoră că bolnavii trebuie preluaţi cât mai rapid, iar aterizarea elicopterelor SMURD trebuie să se facă în condiţii de siguranţă, s-a concluzionat că spaţiul cel mai potrivit pentru misiuni medicale este un teren cu suprafaţa de 2000 mp al Centrului Multifuncţional de Pregătire Schengen, din municipiul Buzău. Protecţia perimetrului este asigurată atât prin măsuri tehnice (bariere perimetrale, supraveghere video), dar şi prin personal propriu de supraveghere, existând un dispecerat funcţional 24/24 ore”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Buzău.

Totuşi, pentru ca spaţiul să îndeplinească toate condiţiile de siguranţă, ar mai fi nevoie de câteva investiţii pe care de altfel Prefectura le are deja în vedere.

”Locaţia a fost vizualizată şi s-a constatat că este nevoie de o investiţie minimală pentru desfăşurarea de misiuni aeromedicale SMURD, cum ar fi instalarea unui sistem special de iluminat şi asfaltarea căii de acces şi a platoului”, se mai arată în comunicatul remis de Prefectura Buzău.

La rândul său, şeful UPU din Spitalul Judeţean Buzău, medicul Adrian Zoican, apreciază că spaţiul identificat de Prefectură este potrivit.

”În interiorul oraşului, deci, deplasarea se va face uşor, în momentul acesta – dacă e să măsurăm distanţa până la locul de contact cu elicopterul, unde se face transferul pacienţilor către elicopterele SMURD – spaţiul acesta este chiar mai aproape, se ajunge mult mai uşor. E un loc bine ales, este în cadrul unei instituţii, nu mai e cazul să chemăm poliţia ca să elibereze spaţiul acela – pentru că erau foarte mulţi civili acolo, ştiţi că mulţi buzoieni merg acolo, pe stadionul de atletism să se antreneze – şi tot timpul era o problemă cu civilii, să fie îndepărtaţi, în momentul în care decolează şi aterizează aeronava medicală”, a declarat dr Adrian Zoican, medic şef al UPU Buzău.

Propunerea Instituţiei Prefectului Buzău a fost înaintată Ministerului Afacerilor Interne spre analiză.  iar dacă va fi aprobată Buzăul ar urma să primească şi fondurile necesare pentru amenajarea acestui heliport.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.