Prefectul de Timiş Zoltan Nemeth a precizat că analiza pe ultimele 7 zile comparativ cu numărul cumulat de cazuri pe precedentele 7 zile, arată în Timiş un trend ascendent sub 10%, în condiţiile în care în majoritatea judeţelor din restul ţării trendul ascendent este mult mai ridicat. El a adăugat că majoritatea cetăţenilor din Timişoara şi cele patru comune periurbane respectă măsurile impuse de autorităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Ca regulă generală, rezultatele măsurilor suplimentare restrictive încep să fie vizibile în pandemia de COVID-19, după 2 săptămâni de la adoptarea lor şi au efecte reale în condiţiile respectării lor şi totodată ajută să nu existe un trend crescător în regiunile apropiate.
 
În ceea ce priveşte respectarea măsurilor impuse de autorităţi, majoritatea cetăţenilor din municipiul Timişoara şi cele 4 comune periurbane le respectă.
 
Din păcate, aşa cum vedem zilnic în comunicatele Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi în comunicatele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, sunt câteva sute de cetăţeni amendaţi pentru că nu poartă masca de protecţie sau agenţi economici sancţionaţi pentru că nu limitează accesul persoanelor la maximul permis de reglementările legale.
 
Ieri au fost identificate inclusiv persoane care, pentru a-şi justifica deplasarea, au folosit adeverinţe de la angajator care se pare că nu aveau acoperire în realitate. În aceste cazuri au fost deschise dosare de urmărire penală.
 
În ceea ce priveşte trendul din regiune, este foarte important de menţionat că dacă în municipiul Timişoara s-a înregistrat o uşoară creştere a incidenţei de la data instituirii carantinei zonale, în ţară numărul cazurilor depistate zilnic a crescut cu 50%.
 
În jurul datei de 07.03.2021, la nivel naţional, au fost confirmate pozitiv 3.500 - 4.000 de persoane zilnic. În 18.03.2021 aveam deja un număr de aproximativ 6000 de persoane infectate - ceea ce arată că la nivel naţional creşterea este de 50%.
 
Dacă în urmă cu 3–4 săptămâni judeţul Timiş era singurul judeţ în scenariul roşu, în prezent 8 judeţe din România se află în scenariul roşu, la care se adaugă şi municipiul Bucureşti.
 
În Timişoara în 08.03.2021, la data instituirii carantinei, existau 2.370 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile.  Ieri, 19.03.2021, aveam 2.669 cazuri confirmate în ultimele 14 zile, ceea ce atestă o creştere de doar 12% comparativ cu media naţională unde creşterea a fost de 50%.
 
Astfel, prin măsurile adoptate odată cu carantinarea zonală, am reuşit să încetinim trendul crescător. Probabil, fără măsurile suplimentare adoptate, Timişoara şi Timişul ar fi avut o creştere peste media naţională.
 
Este bine de ştiut că eficienţa carantinei nu se observă doar în scăderea incidenţei sub nivelul de la momentul instituirii carantinei zonale, impunându-se o analiză comparativă cu ce se întâmplă în regiune.
 
Alte ţări au instituit măsuri similare urmare a creşterii numărului de îmbolnăviri, exemplu în acest sens fiind chiar măsurile de carantinare a Parisului anunţate de autorităţile franceze.
 
Analiza pe ultimele 7 zile comparativ cu numărul cumulat de cazuri pe precedentele 7 zile, arată în Timiş un trend ascendent sub 10%, în condiţiile în care în majoritatea judeţelor din restul ţării trendul ascendent este mult mai ridicat”, a scris prefectul de Timiş Zoltan Nemeth sâmbătă pe Facebook. 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.