Prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu (PSD), anunţă că situaţia este dezastruoasă în privinţa rezultatelor la recensământul populaţiei şi că la Timişoara a scăzut populaţia cu 21,4% faţă de anul 2011. Prefectul este de părere că acest fenomen a apărut deoarece Primăria Timişoara nu a reuşit să angajeze recenzori. În replică, primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), afirmă că populaţia din oraşul pe care îl conduce nu a scăzut şi spune că mulţi recenzori au abandonat recenzarea din cauza remuneraţiei foarte mici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Mihai Ritivoiu a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, rezultatele recensământului populaţiei, pe judeţul Timiş şi a arătat că Timişul a pierdut 33.007 locuitori, iar Timişoara a pierdut 68.440 locuitori, faţă de anul 2011.
 
”Avem rezultatele finale ale recensământului de anul trecut. Situaţia e sumbră. În decembrie s-au anunţat rezultatele naţionale şi judeţene, iar atunci am aflat că Timişul a pierdut 33.007 locuitori, ajungând la o populaţie de 650.533. Cea mai dramatică veste de azi ţine de Timişoara. Oraşul a scăzut cu 68.440 de locuitori (21,4%) faţă de anul 2011. Din 319.279 persoane am ajuns 250.489. Localitatea cea mai mică rămâne Bara (299 persoane), cea mai mare comună rămâne Girocul, cu o creştere de 265%, la 22.270 persoane”, a precizat Ritivoiu.
 
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că Primăria Timişoara se face vinovată de această situaţie, deoarece nu a angajat suficienţi recenzori.
 
”Consider conducerea Primăriei Timişoara responsabilă de această scădere. Vă dau un singur indicator: recenzorii angajaţi de primărie aveau de recenzat 341 de zone. 80 dintre ele nu au fost recenzate, pentru că Primăria Timişoara nu a reuşit nici măcar să angajeze pe bani frumoşi aceşti recenzori. Aşadar, 23% din sectoarele Timişoarei nu au fost recenzate. Scăderea populaţiei este de 21,4%. Faceţi voi legătura. Din păcate, asta înseamnă bani mai puţini de la buget, mai puţină Poliţie Locală şi multe alte servicii ce se vor reduce. Îmi pare rău că demersurile şi solicitările mele publice de anul trecut, inclusiv pentru angajarea ca recenzori a elevilor sau profesorilor în vacanţă, nu au fost ascultate”, a adăugat Ritivoiu.
 
În replică, primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a susţinut că populaţia Timişoareu nu a scăzut.
 
”Pentru toată lumea care trăieşte în Timişoara este evident că populaţia noastră nu este în scădere. Am luat act de faptul că rezultatul acestui recensământ ratat a dat o cifră de 251.000 de locuitori pentru Timişoara. Adevărul este că nimeni nu ne poate spune şi nimeni nu ne-a spus până acum cum s-a născut această cifră. Orice acuză că Primăria Timişoara ar fi cumva de vină pentru această cifra este absolut absurdă şi fiecare emite această cifră ştie că este absurdă. De ce? Pentru că acest recensământ a avut 3 etape. Una dintre aceste etape a fost gestionată cu ajutorul Primăriei Timişoara. Prima etapă a fost autorecenzarea, cu un sistem digital care de foarte multe ori a dat rateuri. A două etapă a fost recensământul asistat şi din casă în casă, unde implicarea Primăriei a fost să angajeze recenzori care să meargă din casă în casă şi o să spun ceva despre asta. Dar, a treia etapă, şi una foarte importantă, pentru că bineînţeles nu 100% din populaţie a fost găsită acasă, a treia etapă a fost să se completeze această bază de date din surse administrative. S-a făcut această a treia etapă şi reiese această cifră de 251.000 de oameni, doar că, încă o dată, nimeni nu ştie care a fost calculul care a stat la baza acestei etape”, a declarat Dominic Fritz.
 
Edilul a cerut o transparentizare clară a datelor de la recensământ. 
 
”Eu cer o transparentizare clară a acestor date, cum s-a ajuns de la numărul oamenilor care s-au autorecenzat sau au fost recenzaţi de către recenzori la această cifră. Şi ştim că în primele două etape au fost recenzaţi 191.000 de oameni. Acum, cifra finală este de 251.000. Nimeni nu ştie cum şi de ce şi cer să se transparentizeze aceste date”, a menţionat Fritz.
 
Dominic Fritz a adăugat că aproximativ 100 de recenzori au abandonat recenzarea din cauză că au fost plătiţi foarte prost. 
 
”Eu nu pot să vă spun ce s-a întâmplat. Eu pot să vă spun că la Evidenţa Populaţiei nu a venit nimeni să ceară baza noastră de date, în care, încă o dată, avem înregistraţi 309.000 timişoreni. Ce pot să vă spun, pentru că ştiu că asta a fost un reproş din partea prefectului, care prefectul reprezintă politic Guvernul, Guvern care a organizat acest recensământ, este că într-adevăr în această etapă în care Primăria Timişoara a ajutat să se facă această recenzare acasă, noi am fost doar instrumentul unui sistem naţional. Tabletele ne-au venit, de foarte multe ori s-au blocat, şi cel mai grav atunci, şi am atras atenţia, a fost că a fost o plată unitară pe toată ţara de 7 lei pe chestionar şi foarte mulţi recenzori au spus că pentru banii ăştia nu merită această muncă. Şi e clar că poate în estul României, sau în sudul României, poate e un salar mai bun şi a fost mai simplu, şi în Timişoara trebuia să avem un salar, măcar noi că primărie să avem voie să plătim mai mult pentru fiecare recenzor. Am avut pentru fiecare sector câte un recenzor, dar bineînţeles că pe parcursul acestei proceduri au renunţat cred că 100 din 350 de recenzori. Asta a fost această etapă, dar indiferent de această etapă de recenzare a fost această suplimentare din surse administrative şi acolo este acest mare semn de întrebare”, a declarat Fritz.
 
Potrivit datelor prezentate de prefectul Mihai Ritivoiu, populaţia judeţului Timiş este de 650.533 de persoane, în scădere cu 33.007 persoane. Timişoara are oficial 250.849 de locuitori, faţă de 319.279, câţi erau în 2011.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.