Comisarii de mediu din judeţul Prahova anunţă că au dat amenzi în valoare totală de 300.000 de lei unor rafinării din zona municipiului Ploieşti, după ce staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasate în apropierea platformelor industriale au indicat depăşiri ale concentraţiilor de hidrogen sulfurat. Garda de Mediu anunţă că a trimis către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova rezultatele controalelor, pentru ca DSP să stabilească, la rândul său, care este impactul asupra sănătăţii populaţiei.
”Urmare a numeroaselor sesizări primite în ultima vreme din partea populaţiei municipiului Ploieşti privind disconfortul olfactiv şi posibila deteriorare a calităţii aerului, Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Prahova a desfăşurat o serie de controale la rafinăriile amplasate în jurul oraşului. Au fost constatate astfel depăşiri ale concentraţiei maxime admise pentru indicatorul hidrogenului sulfurat (H2S) în staţiile automate de monitorizare de la limita amplasamentelor industriale. În consecinţă, comisarii Gărzii de Mediu Prahova au aplicat sancţiuni contravenţionale în cuantum de 300.000 lei operatorilor economici care nu au respectat prevederile legislaţiei de mediu”, informează, vineri, Garda de Mediu Prahova, într-un mesaj postat pe Facebook.
Potrivit sursei citate, ”cele mai multe depăşiri au fost înregistrate în zona platformei industriale situată în zona de nord a municipiului Ploieşti”. În acea zonă funcţionează o rafinărie operată de compania Rompetrol.
Garda de Mediu precizează că rezultatele controalelor au fost comunicate şi Direcţiei de Sănătate Publică Prahova ”în vederea unei analize cu privire la potenţiala afectare a sănătăţii publice”.
Garda Naţională de Mediu anunţă, de asemenea, că, împreună cu Agenţia Naţională de Mediu şi Ariei Protejate, va face verificări pe platforma industrială în zona de nord a oraşului Ploieşti, care se află în procedura de revizuire a Autorizaţiei Integrate de Mediu, ”în urma acestor analize, existând posibilitatea impunerii de condiţii suplimentare necesare reducerii emisiilor”.
Verificările făcute de Garda de Mediu Prahova au loc după ce, în ultimele luni, numeroşi localnici din Ploieşti, inclusiv primarul oraşului, au criticat pasivitatea acestei instituţii, în condiţiile în care, de ani, în mod frecvent ploieştenii de plâng de aerul greu respirabil.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.