Conducerea Poliţiei de Frontieră Române a dispus întărirea dispozitivelor de acţiune pentru controlul şi supravegherea frontierei cu Ungaria în vederea prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale. Astfel, în primele opt luni ale acestui an, la nivel naţional, în urma misiunilor de supraveghere şi control derulate în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră au înregistrat 480 (580 în 8 luni 2021) dosare penale privind traficul de migranţi şi au fost identificate 351 (427 în 8 luni 2021) de persoane implicate în activităţi de călăuzire. De asemenea, au fost depistaţi 10.916 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, dintre care 7.028 pe sensul de intrare şi 3.888 pe cel de ieşire din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, au fost dispuse şi sunt efectuate la acest moment, împreună cu autorităţile din ţara vecină, acţiuni în sistem integrat pe toată frontiera cu Ungaria, respectiv pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Satu Mare, unde dispozitivele de intervenţie vor fi angrenate, în mod progresiv, în funcţie de dinamica situaţiei operative înregistrate, în diferite zone aflate în competenţa Poliţiei de Frontieră, arată comunicatul de presă al Poliţiei de Frontieră.

În sprijinul acestor activităţi, în punctele de trecere a frontierei, alături de poliţiştii de frontieră care efectuează formalităţile de control şi verifică autenticitatea documentelor de călătorie şi mijloacele de transport, participă şi echipajele canine ale Poliţiei de Frontieră. Acestea sunt formate din poliţişti de frontieră şi câini de serviciu şi sunt prezente în permanenţă la misiunile de supraveghere şi control de la graniţă.

Cu toate că s-au înregistrat cazuri de trecere ilegală a frontierei, în ansamblu, indicatorii de migraţie ilegală la nivel naţional se înscriu pe aceeaşi dinamică, fiind în scădere comparativ cu anul trecut.

Potrivit sursei citate, în urma analizelor realizate, a rezultat faptul că principalele moduri de operare au constat în:

- încercarea de trecerea frontierei prin alte locuri decât cele destinate în acest sens;

- ascunderea în mijloacele de transport;

- folosirea de documente false de călătorie sau sustragerea de la controlul de frontieră.

În acest context, la graniţa de vest, de cele mai multe ori persoanele care vor să treacă ilegal frontiera, aleg să se ascundă în mijloacele de transport, de tipul automarfarelor, în momentul în care acestea sunt oprite pentru efectuarea repausului. Astfel, în primele 8 luni ale anului 2022, au fost depistate aproximativ 3.000 de persoane cetăţeni străini care au încercat să iasă ilegal din ţară ascunşi in mijloace de transport, majoritatea fiind solicitanţi de azil în ţara noastră.

Aşadar, Poliţia de Frontieră recomandă şoferilor de automarfare, înainte de a pleca la drum să verifice:

- dacă nu cumva prelata automarfarului a  fost desfăcută;

- toate încăperile/compartimentele mijlocului de transport pentru a se asigura că sunt singuri;

- roţile şi şasiul  de posibila existenţă a unor persoane necunoscute;

- în cazul în care constată că au pasageri clandestini, trebuie anunţate imediat autorităţilor de poliţie din cel mai apropiat punct de trecere a frontierei.

Totodată, sursa menţionată reaminteşte că „fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârşită în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi art. 263 Cod penal”.

Poliţia de Frontieră mai menţionează că, poliţiştii de frontieră continuă să întreprindă măsuri ferme în toate zonele de competenţă, a fost întărit dispozitivul de supraveghere a frontierei de stat şi se acţionează în sistem integrat,  prin desfăşurarea de acţiuni comune cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliţie, Jandarmerie, Inspectoratul General pentru Aviaţie).

În plus, Poliţia de Frontieră reaminteşte că, pentru gestionarea acestui fenomen, o importanţă deosebită se acordă cooperării cu autorităţile de frontieră din ţările vecine şi din celelalte state ale Uniunii Europene, precum şi cu Agenţia FRONTEX, printr-un schimb de date şi informaţii referitoare la persoanele/grupurile cunoscute cu preocupări pe linia migraţiei ilegale, în baza protocoalelor, planurilor sau înţelegerilor de cooperare, conchide sursa precizată mai sus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.