Peste 770.000 de certificate de înmatriculare şi aproape 512.000 de permise conducere au fost eliberate de structurile Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări în primele şase luni ale acestui an, în creştere cu aproximativ 5% faţă de perioada similară a anului trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei Române, între ianuarie şi iunie 2023 au fost eliberate 511.727 de permise, cu 24.714 mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

De asemenea, au fost emise 770.184 certificate de înmatriculare, adică mai multe cu 41.002 faţă de prima jumătate a anului 2022.

”În intervalul menţionat, au fost operate 108.694 radieri (cu 2,21% mai multe ca în primele şase luni ale anului precedent). Pentru perioada amintită, a crescut şi numărul autorizaţiilor provizorii de circulaţie emise, respectiv 232.368 în 2023, faţă de 220.380 în 2022. Numărul plăcilor cu numere de înmatriculare eliberate a crescut în prima jumătate a anului 2023 la 1.617.387, cu 69.579 mai multe ca în anul precedent”, precizează comunicatul.

Poliţia Română prezintă şi exemple de servicii. Astfel, se poate achiziţiona o a treia plăcuţă cu număr de înmatriculare pentru suportul de bicicletă. Cererea va fi adresată serviciului unde figurează înmatriculat autovehiculul şi va fi însoţită de dovada de plată a contravalori noii plăcuţe (plata poate fi efectuată şi la ghişeu, numerar), actul de identitate original.

În cazul persoanelor juridice se vor depune, în plus, certificatul de înregistrare la Registrul Comerţului şi împuternicire reprezentant legal/ delegaţie. Nu este necesară programare online.

Proba teoretică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere se poate susţine, la cerere, în limbile engleză, franceză şi germană, chestionarele pentru familiarizarea candidaţilor cu aplicaţia informatică fiind disponibile, inclusiv în aceste limbi, pe site-ul DGPCI.

În cazul probei practice, persoanele interesate de reprogramarea sau suplimentarea de locuri se pot adresa serviciului unde se susţine examenul. Datele de contact sunt disponibile pe site-ul Instituţiei Prefectului din judeţul în cauză. Doritorii pot păstra combinaţia numărului de înmatriculare, taxa pentru acest serviciu fiind de 30 de lei şi poate fi plătită înainte de înstrăinarea autovehiculului.

Dacă plata este făcută printr-o metodă de plată alternativă, pentru moment, după efectuarea plăţii, solicitantul trebuie să se prezinte fizic la ghişeul instituţiei, pentru a prezenta dovada plăţii şi pentru a comunica combinaţia numărului de înmatriculare pe care doreşte să o păstreze.

Detalii privind datele de contact, programul de lucru cu publicul şi modul de primire a solicitărilor pentru efectuarea operaţiunilor dorite (cu programare on-line şi/sau prezentare direct la ghişeu) sunt disponibile accesând site-ul Instituţiei Prefectului din judeţul de interes, respectiv site-ul Instituţiei Prefectului - Municipiul Bucureşti, mai arată Poliţia Română. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.