În această săptămână, navele Poliţiei de Frontieră Române detaşate în Grecia, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune "Poseidon Rapid Intervention”, coordonată de Agenţia Frontex, au salvat din Mareea Egee 86 persoane care se aflau în bărci gonflabile supraaglomerate, în pericol de a se scufunda.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţiştii de frontieră de pe nava "Ştefan cel Mare” - MAI 0201 au participat, joi, alături de ambarcaţiunile Gărzii de Coastă  elene si portugheze, la misiuni de patrulare, cercetare, căutare şi salvare în Marea Egee, potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră.

În jurul orei 00.50, poliţiştii români au detectat pe radare o ambarcaţiune, supraîncărcată cu persoane, care se deplasa cu viteză redusă spre apele teritoriale greceşti.

Ambarcaţiunea de intervenţie Zodiac de pe nava "Ştefan cel Mare" a monitorizat barca, până când a fost interceptată de nava Gărzii de Coastă din Grecia, care a preluat şi transbordat cele 53 de persoane.

Câte ore mai târziu, nava "Ştefan cel Mare" a reperat în largul Mării Egee o altă ambarcaţiune de mici dimensiuni, pe care se aflau foarte multe persoane, copii şi adulţi. Pe timpul acţiunii de salvare, o persoană din barca cu migranţi a căzut în apă, fiind salvată de poliţiştii de frontieră.

Au fost transbordate pe nava Ştefan cel Mare toate cele 61 de persoane (11 copii, 11 femei şi 39 bărbaţi - unul dintre copii fiind în vârstă de câteva luni) care se aflau în barca gonflabilă. Poliţiştii de frontieră le-au oferit migranţilor asistenţă, primul ajutor şi hrană.

După câteva ore, migranţii au fost debarcaţi în siguranţă în portul din Chios şi predaţi autorităţilor greceşti.

În aceeaşi zi, echipajul de pe cealaltă navă românească (MAI 1104), aflat în misiune în Marea Egee, a primit o informare referitoare la existenţa unei ambarcaţiuni de mici dimensiuni, supraîncărcată cu persoane, care se află în pericol de scufundare.

În ambarcaţiunea semnalată se aflau 25 de persoane, care au fost salvate şi transbordate pe  nava românească. Persoanele salvate (7 copii, 12 femei şi 6 bărbaţi)  au fost transportate în siguranţă în Portul Chios şi predate autorităţilor elene.

De la începutul acestui an, echipajele navelor Poliţiei de Frontieră Române au efectuat, în perioada detaşării în operaţiunile Frontex, 58 de misiuni şi au participat la  operaţiuni de căutare şi salvare pe mare, în urma cărora au salvat, transbordat si transportat  aproximativ 1.800  persoane (copii, femei si bărbaţi), care se aflau în pericol de înec în apele Mărilor Egee şi Mediterană. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.