Poliţia Română anunţă că pe 13 august, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DIICOT) şi Direcţia Operaţiuni Speciale (DOS) au efectuat 15 percheziţii domiciliare în judeţele Bucureşti Călăraşi, Ilfov şi Giurgiu, la persoane bănuite ar fi recrutat tinere cu posibilităţi materiale reduse, în vederea încheierii de căsătorii de convenienţă cu cetăţeni asiatici, contra unor sume de bani, pentru ca aceşti cetăţeni să poată intra în spaţiul Uniunii Europene. Poliţia mai spune că membrii grupării ar fi pus la dispoziţia unor cetăţeni români înscrisuri oficiale falsificate, iar în urma cercetărilor trei persoane au fost reţinute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat, Poliţia anunţă că a pus în aplicare 12 mandate de aducere pentru documentarea activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat şi fals în înscrisuri oficiale.

Din cercetări a reieşit că membrii grupării ar fi pus la dispoziţia unor cetăţeni români înscrisuri oficiale falsificate - cărţi de identitate, certificate de căsătorie, apostile etc.,  în vederea utilizării acestor documente pentru încheierea de căsătorii de convenienţă cu cetăţeni non U.E., fapt ce a avut ca urmare dobândirea de către cei din urmă a unor drepturi în spaţiul U.E., respectiv drept de şedere, drept de muncă, drept de locuinţa etc..

Sursa citată mai precizează că gruparea infracţională ar fi fost coordonată de un cetăţean pakistanez stabilit în România de 20 de ani şi ar fi acţionat pe raza judeţelor Giurgiu, Călăraşi şi Ilfov şi Bucureşti.

Poliţia spune că suspecţii sunt bănuiţi că “ar fi recrutat tinere cu posibilităţi materiale reduse, în vederea încheierii de căsătorii de convenienţă cu cetăţeni asiatici, contra unor sume de bani, pentru ca aceşti cetăţeni să poată accede în spaţiul Uniunii Europene”.

Căsătoriile s-ar fi încheiat pe teritoriul Ciprului, României şi Germaniei, cetăţenii non-UE plătind pentru aceste servicii sume situate în jurul valorii de 10.000 de euro, iar tinerele ce ar fi acţionat în acest scop ar fi primit un comision de aproximativ 1.000 de euro.

De asemenea, membrii grupării ar fi realizat acte de identitate sau alte documente falsificate (certificate de căsătorie, livrete de familie, apostile, permise de şedere temporară), prin intermediul cărora cetăţeni non-UE, deja intraţi în spaţiul european, aflaţi pe teritoriul României sau al altor state europene, în special Germania, să certifice o stare de aparentă legalitate.

Autorităţile din România au cooperat cu cele din Cipru şi Germania, astfel s-a reuşit identificarea unui număr de aproximativ 20 de persoane, în general persoane fără posibilităţi materiale sau cu un grad scăzut de educaţie, pe care membrii grupării le-ar fi trimis în Cipru şi Germania, unde ar fi încheiat căsătorii de convenienţă.

De asemenea, în urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe înscrisuri şi copii ale unor înscrisuri ce prezintă suspiciunea de a fi falsificate, 17.000 de euro, precum şi telefoanele mobile, laptopurile şi tabletele ce ar fi fost utilizate de persoanele bănuite în desfăşurarea activităţii infracţionale.

În urma audierilor de la DIICOT,  a fost dispusă reţinerea pentru 24 de ore a trei dintre membrii grupării, iar Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă, urmând ca cercetările să continue.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.