Consilierii locali ai PNL de la Sectorul 1 sesizează o serie de probleme grave în Primăria Sectorului 1, care au dus la un blocaj administrativ total şi precizează că primarul Clotilde Armand forţează adoptarea bugetului local pe repede înainte, printr-o nouă „şedinţă de îndată”, încălcând din nou legea. Şedinţa a fost deja anunţată într-un clip pe pagina de Facebook a edilului, adaugă sursa citată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform sursei menţionate, blocajul în Primăria Sectorului 1 a rezultat în urma deciziei executorii a Tribunalului Bucureşti din 30 martie 2021, prin care se suspendă HCL 291/2020 care vizează reorganizarea unor structuri din subordinea Consiliului Local al Sectorului 1, conform propunerii primarului Clotilde Armand. Este vorba, între altele, despre desfiinţarea Administraţiei Pieţelor, Administraţiei Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi a Unităţilor Sanitare Publice şi Centrului Cultural. Prin decizia instanţei, se revine, în fapt, la starea anterioară reorganizării, conform art. 14 alin. (7) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, care prevede faptul că: „Suspendarea executării actului administrativ are ca efect încetarea oricărei forme de executare, până la expirarea duratei suspendării.”

Consilierii generali ai PNL Sector 1 precizează că proiectul de buget local pus în dezbatere publică de primarul Clotilde Armand ignoră decizia instanţei, iar dezbaterea şi votarea lui în această formă ar expune administraţia locală a sectorului riscului unui blocaj generalizat. Suspendarea executării hotărârii Consiliului Local 291/2020 trebuie respectată cu stricteţe, iar proiectul de buget trebuie întocmit în baza organigramei anterioare hotărârii de consiliu local suspendată prin decizia instanţei. Menţionăm că instituţia juridică a suspendării se dispune de către instanţă atunci când există dubii întemeiate cu privire la respectarea principiului legalităţii.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

De asemenea, convocarea pentru mâine a unei şedinţe de îndată pentru votarea bugetului încalcă legea 273/2006 privind finanţele publice locale, care prevede că, după cele 15 zile în care proiectul de buget este în dezbatere publică (termen care expiră astăzi), urmează cinci zile de analiză a contestaţiilor. În capitolul legii privind aprobarea şi centralizarea bugetelor locale, art. 39, punctul 4 prevede clar că ”În 5 zile de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor prevăzut la alin. (3), proiectul bugetului local, însoţit de raportul ordonatorului principal de credite şi de contestaţiile depuse de locuitori, este supus aprobării autorităţilor deliberative, de către ordonatorii principali de credite”. Deci, cel mai devreme, bugetul local al sectorului 1 ar putea fi votat abia începând cu data de 10 aprilie. 

Soluţiile PNL pentru deblocarea primăriei

Echipa PNL propune public câteva soluţii imediate pentru deblocarea situaţiei din primăria sectorului 1: „(i) convocarea unei şedinţe de îndată pentru adoptarea unei organigrame conforme cu decizia instanţei şi cu legile în vigoare, altfel existând riscul ca toate actele emise de primărie după 30.03.2021 să fie contestate în justiţie, ceea ce ar genera noi costuri prin litigiile pierdute de administraţie; (ii) sesizarea Prefectului, respectiv a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru puncte de vedere legate de situaţia legală a reorganizării, în urma deciziei instanţei de suspendare; (iii) rescrierea integrală a proiectului de buget local prin reflectarea situaţiei anterioare HCL suspendate de instanţă; (iv) dezbaterea publică a proiectului de buget; (v) adoptarea până pe 22 aprilie, conform legii, a bugetului sectorului 1 pentru anul 2021”, potrivit sursei amintite.

„Nimeni nu este mai presus de lege. Este un principiu sacru într-un stat de drept, de la care nu există excepţii, indiferent cine este făptuitorul. Pentru asta au ieşit milioane de români în stradă, nu ne putem bate joc de speranţele şi aşteptările lor. Am analizat, împreună cu specialişti în finanţe locale şi colegii consilieri locali, bugetul propus pentru Sectorul 1 şi am constatat aceste încălcări flagrante ale legii şi ale deciziei instanţei. Dacă le-am ignora, am deveni complicii unui blocaj general pe termen lung al administraţiei locale, fiind în imposibilitatea de a răspunde nevoilor cetăţenilor. 

Am venit cu cinci soluţii imediate la situaţia gravă în care ne aflăm. Pentru binele locuitorilor sectorului 1 şi pentru a ne asigura că banii cetăţenilor sunt cheltuiţi în mod legal, o asigurăm pe Clotilde Armand de tot sprijinul echipei noastre pentru a aproba bugetul în cel mai scurt timp şi în condiţii de legalitate. Consilierii PNL vor merge astăzi la o discuţie programată la ora 15, pe tema bugetului, şi vor expune toate aceste probleme şi soluţii, în speranţa că măcar acum, în ultimul ceas, vor fi înţelese bunele noastre intenţii, iar soluţiile noastre vor fi puse în aplicare de urgenţă”, a declarat Sebastian Burduja, preşedintele PNL Sector 1, conform sursei menţionate. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.