Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, declară că, la iniţiativa Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), RADET a demarat, în instanţă, acţiunea de obţinere a unui preţ corect al gigacaloriei la nivelul Bucureştiului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezent, modalitatea de stabilire a costului unei gigacalorii şi de distribuire a costurilor între cele două forme de energie obţinute prin cogenerare (electrică şi termică) este incorectă şi avantajează în mod nelegal şi netemeinic energia electrică, se arată într-un comunicat al PMB, transmis News.ro.

Mecanismul de determinare a preţurilor la energia termică şi electrică în cogenerare, stabilit de ANRE, încalcă legislaţia aplicabilă pentru stabilirea sau ajustarea preţului energiei termice şi a bonusului prevăzut de schema de sprijin de promovare a cogenerarii de înaltă eficienţă în România, precizează PMB.

Metodologiile relevă existenţa unei subvenţii încrucişate între energia electrică şi energia termică, încălcându-se astfel prevederile legale, mai susţine Primăria Capitalei.

"Adică, dacă eu produc energie termică mai ieftin, preţul să reflecte consumul real pentru producerea acestei forme de energie. Pentru că în acest moment preţul este stabilit ca şi cum aş produce doar energie termică, nu şi electrică. Sistemul de cogenerare a fost făcut să reducă preţul energiei termice. De ce avem un sistem performant dacă preţul energiei termice creşte constant?", a spus Andreea Miu, membru în CA al RADET.

În cazul în care se admit acţiunile formulate de RADET şi Primăria Municipiului Bucuresti, preţul final plătit de către consumator ar fi mai mic şi ar exista fonduri pentru realizarea de investiţii atât de necesare întreţinerii sistemului de termoficare, vechi de peste 60 de ani, se mai arată în comunicatul PMB.

Compania ELCEN, controlată de către Ministerul Energiei şi care livrează agent termic regiei de termoficare din subordinea Primăriei Capitalei, RADET, a acuzat, miercuri, conducerea regiei că încearcă să abată atenţia de la blocajul financiar în care se află, la o zi după ce RADET a anunţat că a cerut în instanţă o nouă modalitate de calcul privind preţul agentului termic.

"Invocarea de către RADET a expresiei «subvenţie încrucişată» în modul de repartizare a costurilor este o problemă subiectivă în încercarea de a abate atenţia de la blocajul financiar în care se găseşte, cauzat atât de măsurile ineficiente pentru recuperarea restanţelor la plată de la consumatorii finali, cât mai ales prin nebugetarea subvenţiei asumate de PMB Bucureşti", a susţinut ELCEN într-un comunicat.

Ordinele naţionale şi deciziile pentru producător, metodologiile de stabilire şi ajustare a preţurilor pentru energie electrică şi termică produsă în cogenerare, Hotărârea de Guvern privind stabilirea criteriilor şi condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă, toate acestea reprezintă obiectul dosarelor aflate pe rolul instanţelor de judecată, precizează Primăria Municipiului Bucureşti.

Ordinele contestate au ca efect impunerea unor clauze abuzive în raporturile contractuale dintre RADET şi ELCEN, mai susţine PMB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.