Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că a cerut Comisiei Europene suplimentarea fondurilor pentru construcţia spitalelor regionale, dar că i s-a transmis că acest lucru este posibil doar în cadrul exerciţiului financiar următor, adică în perioada 2021-2027.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sorin Pintea a spus, marţi, la Iaşi, într-o conferinţă de presă, că este eronată informaţia că autorităţile române nu au cerut suplimentarea de fonduri pentru construcţia spitalelor de urgenţă de la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova, ci ”ni s-a spus că nu se poate”.

"Bruxellesul şi doamna comisar Corina Creţu au spus că dacă dorim fonduri suplimentare ar trebui să fazăm acest proiect, adică în prima fază să mergem pe achiziţie elaborare proiecte, achiziţie proiect tehnic, iar în faza a doua să mergem pe construcţia efectivă. Prin urmare putem solicita o suplimentare de fonduri în cadrul financiar multianual 2021-2027", a declarat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a afirmat că "teoretic", Spitalul regional de urgenţă de la Iaşi trebuie finalizat în 2023, pentru a putea recupera toţi banii europeni, ea precizând că investiţia ar putea fi gata un an mai târziu.

"Ştiţi foarte bine că este vorba de proceduri, de posibile contestaţii şi am achiesat la discuţiile pe care le-am avut cu cei din Comisia Europeană şi cu doamna comisar Corina Creţu, Ministerul Sănătăţii propunând fazarea acestui proiect. Nu se va întârzia construcţia, doar că probabil finalitatea nu va fi 2023, ci 2024. Este exclus să nu se facă acest spital, să nu se finalizeze", a afirmat ministrul Sorina Pintea.

Ea a spus că Iaşiul este un exemplu de bună colaborare între Primărie şi Consiliul Judeţean şi că lucrurile n-au fost tergiversate.

"Luna aceasta este finalizat studiul geotehnic, iar ieri (luni - n.r.) a avut loc dezbaterea publică a studiului de evaluare a impactului asupra mediului. Nu putem spune că s-a pierdut timpul, că s-au tergiversat lucrurile. Mai mult, pot să vă spun că Iaşiul, din punctul meu de vedere, este un exemplu de bună colaborare între autorităţile locale: Consiliul Judeţean şi Primăria Iaşi pentru a putea obţine toate aceste documente necesare finalizării studiului de fezabilitate.(…) Sunt stabilite nişte etape de parcurs, în sensul că urmează procedurile de achiziţii pentru elaborarea proiectului tehnic, proceduri de achiziţii pentru programele de training, proceduri de achiziţii pentru asistenţă tehnică la implementare”, a afirmat Sorina Pintea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.