Ministrul de Interne, Petre Tobă, a declarat după audierea sa ca martor la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul de corupţie al lui Adrian Duicu, că, în 2013, nu s-a întâlnit cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi în biroul premierului de atunci Victor Ponta, ci pe scări, în clădirea Guvernului. El mai spune că Duicu nu i-ar fi cerut să intervină pentru mutarea la Bucureşti a fostului şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a declarat, după audierea sa ca martor la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul de corupţie al lui Adrian Duicu, că, în 2013, nu s-a întâlnit cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi în biroul premierului de atunci Victor Ponta, ci pe scări, în clădirea Guvernului. El mai spune că Duicu nu i-ar fi cerut să intervină pentru mutarea la Bucureşti a fostului şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea.

Ministrul de Interne, Petre Tobă, a fost audiat, vineri, timp de două ore, la Curtea de Apel Bucureşti, ca martor în dosarul de corupţie al fostului şef al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.

La ieşire, el a spus că în 2013 s-a întâlnit cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu întâmplător, pe scări, în clădirea Guvernului, şi nu în biroul premierului de atunci Victor Ponta, cum au susţinut procurorii.

Ministrul a răspuns întrebărilor magistraţilor, după ce numele său a apărut într-un referat al DNA în cazul Duicu. Procurorii au arătat că Petre Tobă, la acea vreme şeful Poliţiei Române, s-a prezentat la Guvern, pe 13 iunie 2013, la solicitarea premierului de atunci Victor Ponta, pentru a discuta cu fostul şef al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu.

Petre Tobă a spus în faţa instanţei că îşi susţine declaraţia dată la urmărirea penală.

"Mutarea, transferarea, promovarea în instituţiile ce ţin de Ministerul Afacerilor Interne nu sunt de competenţa inspectorului general, ci a ministrului de Interne", a declarat Tobă.

Întrebat de judecător dacă inspectorul general poate face recomandări în acest sens, Tobă a răspuns că eliberarea din funcţie a inspectorului şef al inspectoratelor judetene din motive imputabile se face la propunerea inspectorului general.

"Eliberarea din funcţie se poate face la cererea acestuia sau ca urmare unei cercetări disciplinare sau judiciare", a adăugat Tobă.

Întrebat dacă au existat intervenţii pentru Ştefan Ponea, Petre Tobă a precizat că, pentru o eventuală mutare a acestuia la structura centrală, era nevoie mai întâi de eliberarea sa din funcţia de şef al IPJ Mehedinţi şi apoi de numirea sa.

"La un moment dat, la începutul lui 2013 am discutat cu subsecretarul de stat Doru Dumitrescu, care, la rândul său, discutase cu secretarul de stat Anghel Andreeescu referitor la domnul Ponea, fost inspector şef, care şi-ar fi exprimat doleanţa pentru a veni să lucreze în aparatul central. Această discuţie nu a fost urmată de vreun demers. De altfel, domnul Ponea nici nu a manifestat dorinţa de a veni să lucreze la Bucureşti", a spus Tobă.

Ministrul de Interne a precizat că nu l-a cunoscut de Adrian Duicu până la întâlnirea din 2013.
"În vara lui 2013, având o activitate la Guvern, la finalizarea activităţii, am avut o întâlnire întâmplătoare cu acest cetăţean ce s-a recomandat a fi Adrian Duicu de la Consiliul Judeţean. Am discutat inclusiv despre familia domnului Ponea, mi-a relatat despre soţia acestuia, care era procuror general la parchetul de acolo. A fost o discuţie formală, protocolară. El a mai spus ca exista o foarte bună colaborare între Consiliul Judeţean şi Inspectoratul din Mehedinţi şi a spus că Ponea e capabil şi profesionist", a precizat Petre Tobă.
Întrebat de judecător dacă nu l-a mirat această discuţie, Tobă a răspuns că îl cunoştea pe Ştefan Ponea, pentru că era subordonatul său.

"Ca urmare a discuţiei nu am făcut decât să iau act de existenţa bunei colaborări dintre Inspectoratul Judeţean şi Consiliul Judeţean", a spus Tobă.

El a mai precizat că discuţia despre Ponea pe care a avut-o cu subsecretarul de stat Doru Dumitrescu s-a petrecut la începutul lui 2013, înainte de întlnirea cu Duicu.

"Nu am făcut nicio legătură cu discuţia avută cu domnul Duicu. Eu nu eram competent de a face ceva nici dacă aveam vreo intenţie privindu-l pe domnul Ponea. Eu, personal, ştiu că domnul Ponea ocupa funcţia din 2009, iar aprecierile de final de an au fost, din ce ştiu, numai de foarte bine. Îl vedeam ca pe un inspector şef ce-si făcea bine datoria şi nu aveam de unde să ştiu alte detalii", a declarat Tobă în faţa magistraţilor.

Procurorul l-a întrebat pe Petre Tobă dacă Adrian Duicu i-a cerut vreo audienţă.

"Până la acea întâlnire nu am vorbit vreodată cu domnul Duicu. Ce-mi amintesc e că domnul Doru Dumitrescu, fiind la telefon cu Duicu, mi-a cerut să vorbesc şi eu cu dumnealui. Nu-l cunoşteam atunci pe Duicu şi am refuzat să discut la telefon cu acesta, fiind angrenat în altă discuţie. Pe de altă parte, nu aveam motiv să vorbesc cu acesta. La acel moment, Dumitrescu nu mi-a explicat de ce dorea Duicu să discute la telefon cu mine", a spus Tobă.

El a precizat că, dacă era vorba despre probleme, sesizări sau plângeri, Duicu ar fi putut discute de faţă cu Dumitrescu.

"Acum realizez că ce ar fi putut să-mi spună Duicu atunci putea fi legat despre aceasta mutare la Bucureşti. Atunci nu am realizat. N-am făcut nicio conexiune între cele doua situaţii", a ad[ugat Petre Tobă.

Procurorul DNA i-a adresat lui Tobă întrebarea dacă ştia că Ponea ar fi dorit să vină la Bucureşti.

"După cum am mai spus, Ponea şi-a manifestat dorinţa de a munci către Dumitrescu", a răspuns ministrul de Interne.

La rândul său, judecătorul l-a întrebat pe Tobă de ce nu i s-a adresat direct Ponea, din moment ce şeful IGPR îi era şef.

"La momentul discuţiei, direcţia de ordine publică era ocupată de un ofiţer, pe baza unei împuterniciri cu caracter temporar. Dacă domnul Ponea ar fi dorit să vină să lucreze la această direcţie, pe această funcţie, ar fi trebuit să înceteze împuternicirea ofiţerului delegat pe funcţie. Eu aveam abilitarea legală de a dispune încetarea acelei împuterniciri. Într-una dintre discuţiile cu Doru Dumitrescu, acesta mi s-a adresat cu dorinţa domnului Ponea pentru că, în cazul în care, la nivelul MAI, ar fi fost eliberat din funcţia de inspector şef pentru a ocupa funcţia de director ajunct de la Ordine publica din IGPR, eu ar fi trebuit anterior să încetez împuternicirea ofiţerului ce ocupa acea funcţie pe perioada determinată", a spus Tobă.

El a adăugat că a tratat totul ca pe o simplă discuţie.

"Ofiţerul delegat şi-a îndeplinit împuternicirea până în 2014 şi nu am făcut niciun demers în sensul celor anterior discutate pentru ca, finalmente, să fac o cu totul altă numire", a declarat Petre Tobă.

Acesta a explicat că Ponea, pentru a ocupa funcţia de director sau director adjunct, trebuia să participe obligatoriu la concurs, iar apoi numirea ar fi urmat să fie făcută de inspectorul general.

"În cazul un care domnul Ponea sau orice alt inspector şef ar fi vrut să vină să lucreze la structura centrală, întâi era eliberat din funcţie de ministru. Era pus la dispoziţia inspectorului general şi, pentru că funcţia inspectorului şef e similară cu cea de director adjunct, acesta putea fi numit în această funcţie de inspectorul general", a subliniat Tobă.

Instanţa l-a mai întrebat pe Petre Tobă cum vede intervenţia lui Dumitrescu pentru Ponea şi a lui Ponea la Dumitrescu.

"Nu a vrut cumva să se asigure domnul Dumitrescu că nu va continua în funcţie acel ofiţer temporar?", a spus judecătorul.

Tobă a răspuns: "Eu nu ştiu ce a dorit domnul Dumitrescu, vă spun ce am făcut eu. Am prelungit mandatul pentru un alt ofiţer în acel post. Eu nu pot şti ce a urmărit domnul Dumitrescu în discuţiile lui cu mine despre domnul Ponea. N-am avut nicio intenţie de a-l înlocui pe acel ofiţer. Era din direcţie şi era un bun profesionist."

Procurorul DNA a susţinut că "martorul are o atitudine defensivă. Nu răspunde la întrebarea instanţei, care era opinia sa privind solicitările lui Dumitrescu. Nu poate sa spună ca nu şi-a format o opinie."

Tobă a replicat: "Când domnul Dumitrescu a venit la mine în birou mi-a spus că, dacă Ponea va depune un raport, ar putea ajunge la centru. Precizez din nou că eu am răspuns, fără a fi nevoie de o reflecţie specială asupra acestui lucru, că, dacă Ponea va depune raport, acesta va fi analizat şi că se va lua o decizie."

Procurorul l-a întrebat pe Tobă de ce se afla la Guvern în ziua întâlnirii cu Duicu.

"Îmi amintesc că am participat la Guvern la o activitate iar telefonul primit de la domnul Stoica (Vlad Stoica, şeful cancelariei premierului la acea vreme - n.r.) a avut loc când eu eram deja în Guvern. El era şeful cancelariei primului ministru. M-a întrebat dacă sunt sau nu deja în Guvern, fără a ma întreba altceva eu răspunzândui ca sunt deja acolo. Întâlnirea întâmplătoare cu Duicu a survenit după telefonul domnului Stoica", a spus Tobă.

Potrivit procurorilor, la 20 martie 2013, fostul şef al Consiliului Judeţean Mehedinţi i-a cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine Publică din acelaşi minister, să discute cu Petre Tobă în sensul de a obţine promovarea lui Ştefan Ponea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, la data faptelor, într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

DNA l-a trimis în judecată pe Adrian Duicu pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracţiuni de dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, trafic de influenţă, primire de foloase necuvenite şi două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Constantin Ştefan Ponea, fost şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi la data faptelor, este acuzat de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.