Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea a comentat, duminică, pe Facebook, demiterea directorului Băncii NAţionale de Gebe şi a cerut să fie stopat ” demersul nepriceperii şi al urii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Stopaţi demersul nepriceperii şi al urii! Nu v-a trebuit mult să reuşiţi! După doar o lună, aţi introdus dezordine în aparatul administrativ, aţi reuşit să daţi oameni afară şi să puneţi în pericol instituţii. Păcat si ruşinos! Păcat că aţi înlocuit doi oameni valoroşi de la două instituţii fanion ale României. Ruşinos, după felul în care aţi procedat”, a scris, duminică, Daea pe Facebook.

Acesta explică faptul că se referă la AFIR, agenţie ajunsă pelocul trei în Uniunea Europeană, prin implicarea managerului Adrian Chesnoiu, dar şi la Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (Banca Naţională de Gene – n.r) un program menit să conserve ceea ce cercetătătorii români au produs.

”AFIR, una dintre cele mai valoroase agenţii ale ţării, ce are ca misiune implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, practic, aducerea în ţară a celor peste 8 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi realizarea de obiective de investiţii in mediul rural. Condusă până acum câteva zile de către Adrian Chesnoiu, un manager foarte bun, care, alături de echipa pe care a format-o, a reuşit să aducă Agenţia de pe locul 24, pe care il ocupa în 2016, pe locul 3 în UE. A se vedea gradul de absorbţie al fondurilor europene. Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale - un demers dorit şi necesar României încă din anii '80, menit să conserve ceea ce cercetătorii din România au produs şi din nefericire am pierdut. Am pierdut seminţe, soiuri, am pierdut practic o parte din viitorul producţiei de legume, devenind astfel tributari ai importurilor de seminţe şi produse legumicole. Au fost depuse eforturi deosebite din partea Guvernului şi a Consiliului local al Municipiului Buzău, care au pus la dispoziţie o bază materială generoasă pentru un proiect statal cum este această Bancă de Gene”, a mai scris Daea.

Acesta aa firmat că, din fericire, ”un cercetător cunoscut şi recunoscut, un pasionat al domeniului si un veritabil român, a fost numit la conducerea acestei instituţii cu câteva luni în urmă”.

”Printr-un ordin al cărui autor moral este secretarul de stat Emil Dumitru, care îşi dovedeşte incapacitatea de a înţelege rostul si rolul acestor instituţii, a descoperit singura cale legală - delegarea, de a înlătura doi oameni, doi conducători de la instituţii extrem de importante, ignorând consecinţele acestei decizii. Protestul de astăzi de la faţa locului este relevant în acest sens. Închei spunând din nou păcat si ruşinos! Şi vă îndemn pe cei care operaţi cu asemenea măsuri să vă opriţi din acest demers al neputinţei şi al răutăţii! Vă spune un om care a declarat când a venit la Ministerul Agriculturii că va construi cetatea cu oamenii cetăţii. Aşa am făcut! Vă puteţi inspira!”, a încheiat Daea.

Aproximativ o mie de persoane au protestat, duminică, la Buzău pentru susţinerea cercetătorului Costel Vânătoru - demis de la conducerea Băncii de Gene pentru legumicultură. Cercetătorul nu a luat parte la acţiune, dar le-a mulţumit susţinătorilor. De asemenea a precizat că cercetătorii nu lucrează pentru partide, nu produc seminţe sau răsaduri pentru partide, ci pentru ţară.

Directorul Băncii Naţionale de Gene, cercetătorul Costel Vânătoru, a fost demis vineri de Ministrul Agriculturii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.