Biserica Ortodoxă Română (BOR) anunţă, marţi, că, la nivelul anului 2022, avea în evidenţe peste 66.000 de persoane vârstnice vulnerabile, pentru care a organizat diferite servicii sociale. Biserica gestionează 53 de centre rezidenţiale pentru bătrâni, dar are şi centre de zi şi servicii de îngrijire la domiciliu. După izbucnirea scandalului cu azilele pentru vârstnici din judeţul Ilfov, BOR a oferit sprijin autorităţilor pentru îmbunătăţirea situaţiei persoanelor vârstnice vulnerabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În şedinţa de lucru din data de 16.12.2021, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2023 în Patriarhia Română ca An omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice. În acest context, în data de 11 aprilie 2023, a fost semnat un Protocol de cooperare în domeniul incluziunii sociale/asistenţei sociale dintre Patriarhia Română şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, cu scopul intensificării cooperării în domeniul social, atât în ceea ce priveşte îngrijirea de lungă durată, cât şi celelalte programe şi proiecte sociale care vizează toate categoriile sociale dezavantajate”, a transmis, marţi, BOR, într-un comunicat d epresă.

Sursa citată a precizat că în cuprinsul Patriarhiei Române funcţionează aşezăminte social-filantropice destinate diferitelor categorii de persoane vulnerabile.

”În ceea ce priveşte vârstnicii, la nivelul anului 2022, vorbim de un număr de 27 centre de zi pentru vârstnici, 53 centre rezidenţiale, 30 servicii de îngrijire la domiciliu şi 21 servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu. Pe lângă aceste instituţii special dedicate vârstnicilor există şi 61 birouri de asistenţă socială, 120 cantine sociale şi masa la domiciliu care au ca beneficiari şi persoane vârstnice”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit bisericii, se înregistrează 66.829 persoane vârstnice: bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi care prezintă grave probleme de sănătate.

”În acest an se pun bazele unei reţele de centre de zi destinate vârstnicilor la nivel naţional pentru susţinerea unei strategii de îmbătrânire activă”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit acesteia, Federaţia Filantropia, care reuneşte 24 de ONG-uri ce funcţionează cu binecuvântarea eparhiilor, are acreditat cursul de calificare ”Îngrijitor la domiciliu” şi desfăşoară două proiecte Erasmus+:  ”GREAT – Grandparenting as Resource to Enhance the Educational Adult Community” (Bunicii ca resursă pentru îmbunătăţirea comunităţii educaţionale pentru adulţi) şi Proiect ”Adapting to the new” (Adaptarea la nou) destinate persoanelor vârstnice.

”Încă de la începutul expunerii mediatice a cazurilor tragice de la azilele de vârstnici din judeţul Ilfov, Biserica a arătat deschidere şi disponibilitate pentru o cooperare punctuală şi sistematică cu instituţiile statului în beneficiul persoanelor vârstnice”, au mai transmis ofifcialii BOR.

Reprezentanţi ai Federaţiei Filantropia au participat la întâlnirea consultativă cu ONG-urile în data de 10.07.2023 solicitată la nivel guvernamental.

”Biserica Ortodoxă Română are un dialog permanent cu Guvernul României prin Secretariatul de Stat pentru Culte şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale pentru îmbunătăţirea situaţiei persoanelor vârstnice vulnerabile”, se mai arată în comunicat.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.