Autorităţile estimează că aproximativ 350.000 de persoane vor participa la pelerinajul religios de la Iaşi, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva urmând a fi scoase, sâmbătă dimineaţă, din incinta Catedralei Mitropolitane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit reprezentanţilor Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, unitate care va asigura ordinea publică în timpul pelerinajului, perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce ”va genera un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore”.
 
Organizatorii pelerinajului estimează participarea, în total, a aproximativ 350.000 de persoane, din care aproximativ 20.000 vor participa la procesiunea "Calea Sfinţilor", duminică, 8 octombrie, iar aproximativ 90.000 de persoane vor fi prezente în 14 octombrie, pe timpul celor două evenimente desfăşurate simultan, pelerinajul la Racla cu Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată pe scena din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
 
Pentru a evita aglomeraţia şi producerea de busculade, va fi realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor pe traseul Catedrala Mitropolitană - str. Arhitect G.M. Cantacuzino - str. Iordache Lozonschi - str. Cloşca- str. Petru Movilă - str. Uzinei - str.  Morilor - str. Alexandru Ipsilanti Vodă - str. Sfântul Andrei - str. Iancu Bacalu - Blvd. Regele Ferdinand I al României.
 
Pe toată perioada desfăşurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, echipe de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente în zonele de deplasare a pelerinilor şi vor sta la dispoziţia celor care vor avea nevoie de sprijin şi îndrumare. 
 
Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe sâmbătă dimineaţă, când racla cu moaşte va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni şi va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne până în 15 octombrie.
 
Alături de moaştele Ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse anul acesta, spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta), şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul.
 
În 14 octombrie va fi oficiată slujba Sfintei Liturghii, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Pietonalul Ştefan cel Mare, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locuri.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.