Un produs alimentar inedit a fost realizat de o echipă de patru profesori din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, fiind vorba despre un parizer din carne de porc cu şrot de cătină, fără adaos de nitrit, produs cu care profesorii au şi obţinut de altfel medalia de aur la Salonul "Pro Invent 2018" de la Cluj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei patru profesori - Petru Alexe, Maricica Stoica, Liliana Mihalcea şi Cristian Dima - de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi au reuşit după o muncă de aproximativ un an să realizeze un produs alimentar inovativ pe care l-au prezentat la cea de a XVI-a ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent 2018” de la Cluj care a avut loc în perioada 21 - 23 martie 2018.

Este vorba despre un parizer din carne de porc cu şrot de cătină, fără adaos de nitrit, cu care de altfel echipa a câştigat mai multe premii, inclusiv medalia de aur la Cluj. "Este un produs reformulat, un produs din care s-a scos cel mai contestat aditiv: nitritul", a spus, luni, într-o conferinţă de presă, la Galaţi, profesoara Maricica Stoica.

Potrivit profesorilor care au lucrat la realizarea produsului, şrotul de cătină este foarte bogat în proteine şi fibre, dar cea mai importantă realizare a fost tocmai eliminarea azotitului în preparea parizerului.

"La Cluj-Napoca am mers cu un produs cu un care am eliminat unul dimtre cei mai înjuraţi aditivi - azotitul de sodiu. Acel aditiv dovedit a fi cancerigen am reuşit să-l eliminăm. Evident că acest lucru a fost apreciat şi poate că va găsi o rezonanţă absolut satisfăcătoare în producţie. Despre acest azotat pot să vă spun că în această Facultate studiile au început acum 40 de ani. De 40 de ani încercăm să găsim o soluţie la reducerea sau la eliminarea acestui azotit de sodiu. Cele mai multe rezultate au fost cele în care s-a diminuat cantitatea de azotit rezidual în produsele de carne", a afirmat profesorul Petru Alexe, decanul  Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Profesorii speră că această primă valorificare a şrotului să deschidă noi direcţii de cercetare.

Parizerul are acelaşi gust ca unul obişnuit şi are un termen de valabilitate cuprins între 21 şi 28 de zile, produsul fiind în curs de brevetare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.