Liturghia pe care Papa Francisc o va prezida la Bucureşti pe 31 mai va curpinde, între altele, rostirea de rugi pentru conducătorii de state şi pentru toate popoarele lumii, un schimb de daruri între Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu şi Sanctitatea Sa şi va fi completată de o plimbare a Sfântului Părinte cu papa-mobilul pe străzile din vecinătatea Catedralei „Sf. Iosif”. Aici, reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti sunt pregătiţi pentru 20.000 de persoane, însă nu exclud că numărul celor prezenţi va fi mai mare. Online, a fost lansată platforma pentru înscriere în vederea participării la eveniment şi ARCB a transmis că nimeni nu va fi exclus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, la invitaţia autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România.

Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita Bucureştiul, Iaşiul şi Blajul, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc.

Vizita a fost pusă sub motto-ul „Să mergem împreună!” şi va avea în primul rând un caracter pastoral, dar va însuma şi importante valenţe ecumenice.

Daniel Bulai, responsabil cu organizarea celebrărilor liturgice la nivel naţional, a declarat vineri: „Sfântul Părinte vine într-o vizită apostolică în ţara noastră. Vine să viziteze o biserică locală de ambele rituri. Catedrala Sf. Iosif este una istorică, iar Sfântul Părinte va celebra sfânta liturghie aici. Cu această ocazie, Sfântul Părinte ne va cunoaşte, se va ruga cu noi şi pentru noi, va predica cuvântul lui Dumnezeu, ne va binecuvânta şi ne va întări în credinţă”.

Daniel Bulai a precizat că „Biserica locală se pregăteşte intens pentru această vizită atât de importantă”.

„Avem în vedere trei pregătiri: pregătirea îndepărtată, pregătirea apropiată sau imediată şi pregătirea spirituală. Când vorbim despre pregătirea îndepărtată, ne gândim exact la acest moment, acum când este timpul anunţurilor. Pregătirea imediată este, de fapt, timpul de dinaintea Sfintei Liturghii. În acest interval, pelerinii vor avea timpul suficient să găsească «poarta de intrare» şi sectorul unde sunt repartizaţi. Vor avea ocazia să participe la un program comun transmis pe ecranele montate pe străzile din vecinătatea Catedralei şi în Catedrală. Programul va fi anunţat la timpul potrivit. Vor avea ocazia pentru Sfânta Spovadă”.

Punctul culminant va fi liturghia pe care Papa Francisc o va ţine în Catedrala „Sf. Iosif” în după-amiaza primei zile a vizitei.

Liturghia va fi celebrată în limba latină de la Sărbătoarea Vizita Sfintei Fecioare Maria la verişoara sa Elisabeta. Cuvântul lui Dumnezeu va fi proclamat în limba română şi va cuprinde prima lectură, psalmul şi Evanghelia. Predica Sfântului Părinte va fi în limba italiană şi va fi tradusă în limba română. Rugăciunea Credincioşilor (sau Rugăciunea Universală) va fi în mai multe limbi. În general, în limbile tuturor comunităţilor lingvistice de pe teritoriul ARCB: italiană, spaniolă, maghiară, franceză şi arabă, între altele.

„Ne vom ruga pentru Sfântul Părinte Papa Francisc, pentru toţi episcopii şi întregul cler, pentru unirea creştinilor, pentru conducătorii de state, pentru popoarele lumii, pentru cei marginalizaţi, suferinzi, pentru cei păcătoşI, pentru copii, tineri, familii şi pentru toţi cei prezenţi la liturghie”.

Spre finalul liturghiei, Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu va adresa un cuvânt de mulţumire Papei Francisc din partea Biserici locale de ambele rituri. Acest cuvânt de mulţumire va fi urmat de un schimb de daruri.

Înscrieri pentru participare

Vineri a fost lansată platformă pentru înscrieri la evenimentul din Bucureşti, www.inscrieri.papalabucuresti.ro. După completarea tuturor câmpurilor, oamenii sunt împărţiţi automat pe grupuri, ţinându-se cont de familie ori comunitatea din care provin.

Înscrierile pot fi făcute până pe 30 aprilie.

„Singura limită e cea fizică”, a spus Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti. „Nimeni nu va fi exclus. Vom extinde cât se va putea”. În sudul României există aproape 70.000 de catolici, a mai spus el. „Nu toţi vor participa, dar sigur vor fi oameni de alte convingeri care vor vrea să participe. Vom face tot posibilul ca nimeni să nu fie exclus”.

Pe platformă trebuie să se înscrie toţi cei care vor să participe, pentru a exista o evidenţă. Străzile Berthelot, Budişteanu şi Calea Griviţei se numără printre care vor fi rezervate evenimentului.

Organizatorii sunt pregătiţi pentru aproximativ 20.000 de persoane, însă sunt convinşi că numărul va fi mai mare.

În catedrală vor intra clericii şi delegaţii care reprezintă comunităţi. Aproximativ o mie de credincioşi vor intra în catedrală, iar curtea ei va rămâne liberă.

Cei care se înscriu pe platformă vor primi un bilet pe spatele căruia va fi o hartă cu sectoarele. Fiecare ajunge într-un sector bine fixat, astfel că nu este nevoie, a spus Daniel Bulai, ca oamenii să vină la catedrală de la ora 05.00.

„Toţi pelerinii care vor intra în zona delimitată îl vor putea vedea pe Sfântul Părinte”, a mai afirmat Bulai. El a precizat că va reveni curând cu detalii.

Credincioşii care vor fi în aceste zone delimitate vor avea posibilitatea să primească „Sfânta Împărtăşanie, dacă sunt spovediţi şi pregătiţi sufleteşte”, a adăugat Bulai.

Au fost lansate şi aplicaţiile de înscrieri pentru Iaşi, Blaj şi Şumuleu-Ciuc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.