Organizaţia Salvaţi Copiii România a deschis cel de-al treilea Centru de consiliere şi informare pentru familiile refugiate din Ucraina, la Suceava, judeţ care preia o mare parte din copiii care se refugiază din calea războiului din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La inaugurare au participat  autorităţi locale, precum şi secretarul de stat Raed Arafat, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă - Ministerul Afacerilor Interne şi Maria Mădălina Turza, Consilier de Stat în Cancelaria prim-ministrului, Guvernul României, care a anunţat demararea Planului Naţional de măsuri de  integrare şi protecţie pentru beneficiarii de protecţie specială din Ucraina, pentru care vor fi alocate 200 de milioane de euro, de la bugetul de stat şi din fonduri europene.

Echipele Salvaţi Copiii au fost din primul moment pe teren şi au acordat copiilor şi familiilor lor asistenţă umanitară complexă, de la materiale de prim-ajutor, hrană, pături până la asistenţă juridică şi suport socio-emoţional.

1,7 milioane de cetăţeni ucraineni au intrat în România din februarie

Potrivit autorităţilor naţionale, dintre cei 1,7 milioane de cetăţeni ucraineni care au intrat în România de la sfârşitul lunii februarie, 368.000 sunt copii. Dintre aceşti copii, au rămas în România aproape 37.000, în sistemul de protecţie specială fiind integraţi 220 de copii ucraineni.

„Deschiderea acestui centru este esenţială. România este prima ţară din UE care are un plan despre ce vom face pe termen mediu şi lung cu refugiaţii din Ucraina, care sunt la noi în ţară. În septembrie vom avea prima reuniune a statelor europene la Bucureşti, pentru a porni o viziune comună şi un plan la nivel european. Cheia succesului constă în acest tip de colaborare între societatea civilă, şi iată Salvaţi Copiii e un exemplu, şi autorităţile locale care au preluat mare parte din povara fluxului de refugiaţi, până ce noi am reuşit să ne mobilizăm la nivel central. Am început primii paşi pentru implementarea Planului Naţional de măsuri de integrare şi protecţie pentru beneficiarii de protecţie specială din Ucraina, de la bugetul de stat şi din fonduri europene vom disloca aproximativ 200 de milioane de euro. Toate aceste măsuri din domeniul educaţiei, sănătăţii, serviciilor sociale se adresează celor care au ales să rămână pe termen lung la noi în ţară, cei care s-au înregistrat la Inspectoratul General pentru Imigrări cu statut de protecţie temporară. Vom face o serie de eforturi pentru ca ei să se poată integra cât mai uşopr şi să devină cât mai independenţi la noi în ţară”, a anunţat Maria Mădălina Turza, consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului, Guvernul României.

„Am vizitat  de la început toate punctele de frontieră şi am văzut echipele Salvaţi Copiii la toate acestea, alături de noi, acordând asistenţă de urgenţă copiilor. Continuă să fie cooperare între noi, mai ales când vedem că aproximativ 40% sunt copii şi aceşti copii au trauma lor de a se muta dintr-o parte într-alta, ei nu înţeleg ce este războiul. Rolul unor organizaţii ca Salvaţi Copiii devine extrem de important. Cred că a fost cea mai bună formă de parteneriat pe care am avut-o vreodată şi cea mai bună cooperare. Eu nu văd decât o singură cale, această colaborare trebuie întărită şi utilizată şi în criza refugiaţilor, şi în alte crize. Vreau să vă mulţumesc pentru ce aţi făcut în această perioadă şi pentru sprijinul acordat copiilor refugiaţi”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă - Ministerul Afacerilor Interne.

Organizaţia Salvaţi Copiii este prezentă din prima zi a războiului la punctul de trecere a frontierei din Siret, evaluând constant nevoile şi oferind asistenţă umanitară. Echipele de teren ale organizaţiei asigură produse de primă necesitate (produse de îngrijire personală şi articole de îmbrăcăminte), consiliere, comunicare în limba ucraineană, informare privind protecţia temporară, colaborând cu reprezentanţii autorităţilor prezente la frontieră (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Poliţia de Frontieră). Totodată, specialiştii organizaţiei sunt prezenţi în taberele mobile ISU Siret şi ISU Rădăuţi, unde acordă asistenţă umanitară imediată şi suport juridic. Mai mult, au fost formate echipe mobile care se deplasează în diferite localităţi din judeţ, în funcţie de nevoile identificate.

Salvaţi Copiii România a început şi activităţile de sprijin socio-educaţional şi lucrează cu copiii ucraineni în două şcoli din judeţ, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” şi Liceul Teoretic Filadelfia.

Până în prezent, au fost asistate umanitar 154.719 de persoane, dintre care 87.532 de copii ucraineni şi 67.187 de adulţi (femei, vârstnici, familii extinse). Aceştia au primit sprijin umanitar, asistenţă socială şi educaţională, precum şi psihologică. Au fost distribuite 13.938 de tichete sociale pentru familiile cu copii, iar 10.532 de persoane (3.602 de familii) au fost înregistrate în programul de asistenţă financiară pentru a primi suport pentru o periodă de 3 luni.

„Războiul din Ucraina are consecinţe tot mai dramatice şi tot mai mulţi copii sunt nevoiţi să-şi abandoneze casele, să-şi părăsească prietenii şi să se refugieze cel mai adesea numai cu mamele lor într-o ţară străină, a căror limbă nu o înţeleg. Solidaritatea şi generozitatea românilor i-au ajutat  să-şi depăşească emoţiile şi aceşti copii au acum nevoie de sprijin pe termen mediu şi lung, de asistenţă psiho-emoţională şi de integrare educaţională. Perioada care urmează va fi una dificilă şi solicitantă şi este important să dezvoltăm instrumente prin care aceşti copii să fie sprijiniţi pe multiple paliere”, a precizat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Conform analizei Salvaţi Copiii, la care au participat 1.178 de cetăţeni ucraineni, din care 87% reprezentanţi legali ori rude ale copiilor refugiaţi din Ucraina şi aflaţi în România, beneficiari ai programelor de sprijin Salvaţi Copiii, nevoile pe care familiile ucrainene le resimt şi pe care nu le pot acoperi sunt legate de:

- costurile medicale şi accesul la servicii medicale (62%), ceea ce înseamnă, concret, procurarea de medicamente, sprijin psihosocial pentru copii şi adulţi, protecţia medicală a copiilor cu afecţiuni medicale, sprijin pentru înregistrarea copiilor la medicul de familie, oferirea de consiliere şi acompaniere la instituţiile medicale;
-  bunuri non-alimentare (55%), obiecte de uz imediat, casnic sau personale (îmbrăcăminte, încălţăminte) sau destinate comunicării prin telefon, alte cumpărături cotidiene etc.;
-  plata chiriei (46%) sau a utilităţilor pentru locuinţele în care se află în diferite localităţi ale ţării;
-  realizarea de economii pentru cheltuieli neprevăzute (40%), ceea ce ar crea un sentiment de minimă siguranţă în contextul actual al totalei imprevizibilităţi a situaţiei din Ucraina şi ţările europene;
-  cheltuielile destinate îngrijirii şi educaţiei copiilor (32%), cum ar fi rechizitele, tabletele şcolare ori alte lucruri specifice activităţilor recreative, părinţii ucraineni preocupându-se de integrarea educaţională a copiilor lor pe timpul verii şi pentru anul şcolar viitor 2022-2023;
-  procurarea hranei zilnice (26%);
-  cheltuielile de transport (26%), inclusiv combustibil ori întreţinerea maşinilor proprii;
-  produse igienico-sanitare pentru copii şi ceilalţi membri de familie (19%);
-  procurarea apei (8%).

Salvaţi Copiii deschide centre de consiliere şi informare în şapte zone principale (Bucureşti, Galaţi, Iaşi, Suceava, Baia Mare, Timişoara şi Târgu Mureş) în care copiii şi familiile sunt cazate şi decid să rămână temporar sau semi-permanent. În aceste spaţii oferim consiliere şi informare, management de caz, consiliere psiho-socială, activităţi pentru copii şi adolescenţi, suport material şi financiar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.