Medicii Spitalului Judeţean Alba au sistat operaţiile din cauza lipsei dezinfectanţilor, după scandalul legat de produsele Hexi Pharma. În unitatea medicală sunt asigurate doar intervenţiile de urgenţă, pentru care sunt folosiţi dezinfectanţi luaţi de la alte spitale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Managerul Spitalului Judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că unitatea medicală a sistat toate operaţiile pe care le avea programate din cauza lipsei dezinfectanţilor, după scandalul în centrul căruia s-a aflat compania Hexi Pharma, care furniza o parte din dezinfectanţi şi unităţii medicale din Alba.

Coşarcă a spus că spitalul cumpăra de la Hexi Pharma trei din cei 13 dezinfectanţi folosiţi în unitatea medicală: tablete de clor, săpun chirurgical şi betadină.

"La ora actuală, ne-am oprit programul operator pentru că nu mai folosim produsele Hexi Pharma, dar nici altele nu am găsit într-un timp aşa scurt. De ieri (luni - n.r.) am oprit toate operaţiile, astăzi (marţi - n.r.) am reuşit să luăm împrumut de undeva produse dezinfectante pentru a rezolva urgenţele", a spus Coşarcă.

Managerul Spitalului Judeţean a precizat că unitatea medicală ar putea relua, de miercuri, operaţiile programate după ce a reuşit să încheie un contract cu un furnizor de produsele dezinfectante, altele decât cele comercializate de Hexi Pharma.

"Văzând toată această mare poveste, medicii chirurgi din spital au spus că, până nu vor avea alte produse dezinfectante în afară de cele de la Hexi Pharma, vor sista operaţiile. Astăzi am reuşit să stabilim contacte cu furnizori şi mâine (miercuri - n.r.) vom primi produsele", a spus Nicoleta Coşarcă.

Spitalul Judeţean Alba s-a aflat pe lista făcută publică, săptămâna trecută, de Ministerul Sănătăţii, cu 50 de unităţi sanitare în care au fost găsite nereguli în urma testelor care au vizat eficacitatea dezinfectanţilor Hexi Pharma.

Testele făcute la Spitalul Judeţean Alba privind eficacitatea produselor dezinfectante livrate de Hexi Pharma au ieşit neconforme doar pentru săpunul folosit de cadrele medicale, în probele recoltate după utilizarea acestuia găsindu-se un stafilococ epidermidis.

Managerul Spitalului Judeţean Alba spunea că acest tip de stafilococ nu este periculos deoarece este întâlnit frecvent pe pielea umană.

Firma Hexi Pharma a avut contract cu unitatea medicală din Alba până la sfârşitul lunii martie, livrând doar 4% din produsele dezinfectante folosite în spital.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.