Versurile poeziei „Balada unui greier mic” de George Topârceanu pe care o studiază elevii de clasa a II-a, au fost modificate în manualul de Comunicare în limba română, atrage atenţia pe Facebook un cadru didactic. Ea scrie ca nu le poate impune elevilor ei să înveţe varianta masacrată a acestei poezii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un cadru didactic din Petroşani a postat luni pe pagina sa de Facebook versiunea poeziei „Balada unui greier mic” de George Topârceanu din manualele de clasa a II-a. Versurile sale lui Topârceanu au fost modificate de autorii manualelor, care au păstrat câteva versuri, au schimbat topica şi unele cuvinte.

„Asemeni greieraşului din poezie, şi eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topârceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba!...”, a scris profesoara pe pagina sa de Facebook.

 „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam că o să vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam să mai adun / O grăunţă cât de mică, / Să nu cer de împrumut / La vecina mea furnică, // Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Sunt tare mic şi necăjit!”, este varianta din manual, în timp ce versurile corecte ale poeziei sunt: „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam c-o să mai vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam şi eu s-adun / O grăunţă cât de mică, / Ca să nu cer împrumut / La vecina mea furnică, / Fi'ndcă nu-mi dă niciodată, / Şi-apoi umple lumea toată / Că m-am dus şi i-am cerut... // Dar de-acuş, / Zise el cu glas sfârşit / Ridicând un picioruş, / Dar de-acuş s-a isprăvit... / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Tare-s mic şi necăjit!”.

Mai multe greşeli de gramatică şi punctuaţie au fost găsite mai ales în manualele de clasa a VI-a, apărute la Editura Didactică şi Pedagogică, incusiv greşeli în ceea ce priveşre scrierea unor nume de oraşe sau de ape.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.