Ordonanţa privind salarizarea în sistemul bugetar, propusă de fostul ministru al Muncii, Ana Costea, va fi transformată într-un document de corecţie, nu care să înlocuiască legea-cadru, iar, pentru aplicarea ei, în anii 2016 şi 2017, va fi nevoie de o sumă brută de două miliarde de lei, a anunţat, marţi, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Noul ministru al Muncii a anunţat că nu renunţă la proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind salarizarea în sistemul bugetar, însă documentul propus şi retras de Ana Costea va fi transformat.
 
„Vom transforma ordonanţa, vom schimba în primul rând principiul ei, pentru că nu va mai fi o ordonanţă de înlocuire a legii-cadru, ci va fi o ordonanţă de corecţii. Dorim să o implementăm de anul acesta. Aşa cum o avem acum în planificare, am vrea ca, din august 2016, să poată să intre în vigoare, astfel încât salariile în plată, din septembrie, să poată fi date conform noii ordonanţe”, a spus ministrul.
 
El a mai precizat că, din persepectiva sustenabilităţii financiare, este vorba de o sumă brută de circa două miliarde de lei, care va putea fi alocată în anii 2016 şi 2017. Întrebat ce creşteri va propune noul document, ministrul a refuzat să avanseze cifre.
 
„Dacă aş îndrăzni să vă dau acum premoniţii legate de procent, asta ar însemna că nu aş respecta nimic din procesul de care v-am spus, de consultare cu partenerii sociali. Ce încercăm să facem acum este să stăm cu cifre pe salarii care să aibă într-adevăr o relevanţă pentru categoriile respective, pentru că ce cred că a fost cel mai rău din ce s-a întâmplat este că, deşi în ordonanţă era un paragraf care spunea că salariile în plată nu scad şi un alt paragraf care spunea că persoanele nou angajate se angajează la nivelul celor care sunt deja în sistem, s-a creat un efect psihologic de percepţie că tehnocraţii scad salariile”, a spus ministrul.
 
În opinia lui Pîslaru, dacă ordonanţa se va face de comun acord cu sindicatele, cu patronatele, cu ministerele, nu vor mai exista situaţii în care cineva să găsească în grilă un salariu mai mic decât salariul în plată.
 
Demnitarul a mai spus că noua ordonanţă va pune accent pe creşterea salariilor aflate în zona salariului minim.
 
„Fosta ordonanţă încerca să substituie legea de salarizare, schimbând toată grila. Noua ordonanţă se va concentra doar pe zona cu salariul minim, încercând să îi ridice pe cei cu salarii mici. Vechea ordonanţă pleca de foarte jos, întrucât erau salarii mai mici decât salariile în plată la momentul respectiv. Noua ordonanţă, concentrându-se pe un segment ţintit, nu va mai avea o chestiune de acest tip”, a mai spus Dragoş Pîslaru.
 
Ministrul Muncii a mai declarat că noul proiect va fi elaborat împreună cu partenerii sociali, iar prima discuţie va avea loc vineri, când a fost convocat Consiliul Naţional Tripartit, la care va participa şi premierul Dacian Cioloş.
 
Dragoş Pîslaru a mai spus că, după ce va fi finalizată şi aplicată noua ordonanţă privind corecţiile din sistemul bugetar, se va lucra la elaborarea Legii salarizării, care ar trebui să intre în vigoare din 2018.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.