Cincisprezece membri ai organizaţiei Noua Dreaptă protestează marţi, în faţa Muzeului Naţional al Ţăranului Român, faţă de proiecţia filmului „120 Battements par minute/ 120 de bătăi pe minut”, de Robin Campillo, şi acuză conducerea muzeului şi pe Cristian Mungiu, care, prin Voodoo Films, distribuie acest lungmetraj la nivel naţional, că promovează astfel de pelicule.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestul autorizat de primărie, spun cei prezenţi la MNŢR va dura „o oră şi jumătate, atât e filmul”. Pelicula de 143 de minute a fost premiată de juriul Festivalului de Film de la Cannes, în 2017, şi a fost propunerea Franţei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar.

„Nu vreau să fac scandal, nu intru în sală, voi sta aici”, a  spus unul dintre membrii organizaţiei. „Au dreptul lor, dar nu aici, de ce să nu vorbim despre tradiţia românească, despre Dragobete? Ar trebui să promoveze filmele româneşti, pur româneşti, cu tradiţie, filme istorice, despre ţăran... «Horea, Cloşca şi Crişan». Şi ştiţi şi dumneavoastră...”

Veniţi cu pancarte - „Mama, tata, frate, sora, nu Sodoma şi Gomora”, „Nu căsătoriilor şi adopţiilor homosexuale” şi „Ruşine, Cristian Mungiu” - ei au început protestul la ora 18.00.

De ce Cristian Mungiu? „Din câte am înţeles, el a organizat proiecţiile acestor tipuri de filme la Muzeul Ţăranului Român”.

Tudor Ionescu, liderul Noua Dreaptă, a ţinut un discurs: „Este a treia provocare într-o singură lună, al treilea film cu tematică homosexuală la Muzeul Ţăranului Român. (...) Conducerea interimară a muzeului e implicată în această provocare - o doamnă pe nume Liliana Passima - care e direct vinovată de programarea unor astfel de filme aici, şi domnul regizor Mungiu, distribuitorul acestui film în România. După ce domnul Mungiu ne-a obişnuit cu filme sordide, urâte în adevăratul sens al cuvântului, de la care nu pleci fericit, cu o stare pozitivă, pentru că nu ai cum. Pun în lumină avortul, sunt pro-avort, pro-crimă, în care e atacată biserica, acum promovează astfel de filme”.

Protestatarii, care au încercat să intre şi în sala de cinema, însă accesul nu a fost posibil după ora începerii filmului, sunt supravegheaţi de jandarmi şi spun că vor mai rămâne în faţa muzeului până la finalul proiecţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.