Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice normele metodologice de aplicare a OUG privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor, documentul prevăzând, între altele, eliminarea opţiunilor de concediu şi a nivelurilor maxime ale indemnizaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentul propus de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) asigură aplicarea unitară a legislaţiei în domeniu, prin punerea în acord a normelor metodologice cu prevederile Legii nr. 66/2016, care a modificat, în aprilie, programul de acordare a concediului şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor.

Printre măsurile propuse se numără eliminarea opţiunilor de concediu şi a nivelurilor maxime ale indemnizaţiei, modul de stabilire a celor 12 luni de eligibilitate din ultimii doi ani înainte de naşterea copilului, dar şi modalitatea de stabilire a veniturilor care se iau în calcul în raport cu perioada de eligibilitate.

Documentul mai prevede prelungirea, din oficiu, a perioadei de acordare a stimulentului de inserţie pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a Legii nr. 66/2016, se aflau în plată, dar şi prelungirea sau reluarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei în cazul celor care au optat, în baza reglementărilor anterioare, pentru concediul de până la un an.

Proiectul de act normativ mai prevede şi reluarea, tot din oficiu, a plăţii drepturilor în cazul în care au fost suspendate ca urmare a neachitării impozitelor şi taxelor locale, inclusiv pe perioada de suspendare.

De asemenea, persoanele care au născut anterior intrării în vigoare a Legii nr. 66/2016 şi care nu au îndeplinit condiţiile de eligibilitate prevăzute de OUG nr. 111/2010, dar îndeplinesc condiţiile mai favorabile referitoare la cele 12 luni de eligibilitate din ultimii doi ani înainte de naşterea copilului, pot beneficia de drepturile conferite de lege, de la data depunerii cererii.

În plus, la solicitarea indemnizaţiei de creştere a copilului va fi suficientă depunerea în copie a documentelor justificative şi confruntarea acestora cu originalul, fără a mai fi nevoie de legalizarea lor, iar în cazul copiilor născuţi în străinătate, certificatul/extrasul de naştere va fi solicitat în traducere autorizată, nu şi legalizat, ca până acum.

Totodată, se revizuiesc reglementările referitoare la modalitatea de stabilire a stagiului de cotizare în cazul persoanelor pentru care perioada concediului de creştere a copilului reprezintă şi perioadă asimilată în cadrul asigurărilor sociale şi de şomaj.

„Facem precizarea că noul proiect de act normativ nu implică niciun efort bugetar suplimentar”, arată MMFPSPV.

Indemnizaţia pentru creşterea copilului prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare, este o măsură de sprijin pentru familia cu unul sau mai mulţi copii şi se acordă pe perioada în care părintele îşi suspendă activitatea profesională, arată Ministerul Muncii.

Pentru facilitarea tranziţiei de la viaţa de familie la cea profesională, părinţii pot realiza, în această perioadă, venituri din salarii şi asimilate salariilor, din activităţi independente, din agricultură, silvicultură şi piscicultură supuse impozitului pe venit, în limita a 3.000 lei/an calendaristic.

Programul de acordare a concediului şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor au fost modificate, anul acesta, prin Legea nr. 66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.