Câteva sute de muncitori de la Combinatul ArcelorMittal Galaţi au protestat din nou, joi, la principala poartă de acces în unitate, solicitând salarii mai mari faţă de cele oferite de administraţie în vederea încheierii noului contract colectiv de muncă. Alte două proteste au avut loc pe pltaforma siderurgică în ultimele două săptămâni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muncitorii s-au strâns de la ora 11.00 în faţa principalei porţi de acces în combinat, unde au suflat în vuvuzele şi au scandat "Hoţii", nemulţumiţi de oferta salarială avansată de conducerea ArcelorMittal Galaţi.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC

4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În jurul orei 12.00, protestatarii au pătruns în interiorul unităţii, unde continuă să scandeze "Hoţii" şi au în mâini pancarte cu mesaje precum "Muncim în siderurgie, nu la frizerie", "Nu ne furaţi drepturile", "Nimic nu e mai important decât sănătatea angajaţilor" sau "Tu vrei calitate, eu vreau demnitate". 

Sute de muncitori au protestat şi la începutul acestei săptămâni, dar şi pe 16 ianuarie, nemulţumiţi de oferta salarială a administraţiei companiei, în condiţiile în care s-a convenit ca, până pe 26 ianuarie, să se încheie negocierile pentru noul contract colectiv de muncă.

În urma protestului de luni, reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au făcut apel la dialog. "ArcelorMittal Galaţi îşi menţine angajamentul de a îmbunătăţi situaţia socială a angajaţilor dar pe fundamentul asigurării viitorului combinatului. Discuţiile trebuie să continue, în cadrul legal. Împreună, am trecut prin 8 ani consecutivi cu pierderi, susţinuţi de compania-mamă prin investiţii fără precedent, atât în oameni cât şi în tehnologie. Combinatul se află acum pe drumul cel bun şi aproape de o revenire, mulţumită eforturilor tuturor. Nu ar trebui să punem în pericol ceea ce am realizat cu toţii. În ansamblu, propunerea noastră actuală de creştere a veniturilor este cu până la 9% peste rata inflaţiei de anul trecut, care a fost de 3%, adică în total 12% - pentru cele mai mici salarii. Ne bazăm pe responsabilitatea şi înţelepciunea colegilor noştri, care înţeleg că orice escaladare nedorită, ilegală sau violentă a situaţiei nu poate aduce mai multe resurse pentru creşterea salariilor şi că asemenea situaţii trebuie abordate prin măsuri legale”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu. 

Sindicaliştii doresc o majorare cu 350 de lei pentru toate salariile angajaţilor şi prime de 400 de lei. Nu sunt însă singurele neînţelegeri, întrucât administraţia combinatului doreşte ca noul contract colectiv de muncă să fie încheiat pentru doi ani, în timp ce sindicaliştii vor încheierea contractului pentru o perioadă de doar un an.

Combinatul ArcelorMittal din Galaţi are aproximativ 5.800 de angajaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.