Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat vineri, în şedinţa CGMB în care se dezbate proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului Municipiului Bucureşti pe anul 2024, că Primăria nu are datorii curente, inclusiv datoriile către STB, Costanda, Otokar, sunt eşalonate. Despre sumele pentru evenimente, Nicuşor Dan a spus că bucureştenii au dreptul la un Târg de Crăciun care costă 4 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat în şedinţa CGMB că bugetul municipiului porneşte de la o sumă obligatorie, comunicată de Ministerul Finanţelor, 5 miliarde de lei, care înseamnă aşa numitele venituri din cotele defalcate pe salarii, care din start este subevaluată de către minister, aşa cum a fost şi anul trecut.

”Anul trecut vă aduc aminte că am avut în bugetul iniţial 4,9 miliarde, pentru că aşa ne spusese Ministerul de Finanţe şi la sfârşitul anului am avut 6,2 miliarde, pentru că aşa a colectat statul impozitele de la bucureşteni. Nu cred că în realitate, până la sfârşitul anului suma aceasta va fi mai mică şi dacă îi aplicăm cei 6% pe care ni i-a luat Guvernul (..) de fapt, la sfârşitul anului vom avea 6 miliarde în loc de 5 miliarde cât am fost obligaţi, conform legii, să îi punem în momentul acesta în buget”, a spus primarul.

Nicuşor Dan a menţionat că sunt constrângeri, precum subvenţia la termie şi transport public, funcţionarea, inclusiv salarii şi spaţiu pentru investiţii, dintre care cele mai importante sunt liniile de tramvai, troleibuzele care au început să vină, restul de 28 de tramvaie, mai multe investiţii pe parcuri, pe spitale, inceperea investiţiei de la Flamaropol.

”Vom fi obligaţi să facem nişte corecţii acestui buget, pe parcurul anului. Conform megii şi e firesc, nu ai voie să treci în buget decât sume pe care le ai confirmate la momentul la care faci bugetul însă pentru cele 28 de tramvaie care urmează să fie aduse, este o sumă de 256 de milioane de lei, pe care îi veţi găsi în buget, ca şi cheltuială din bugetul local, pe care noi o vom obţine imediat după ce se vor face documentele la nivelul ADR, din fondurile europene 2021-2027”, a spus Nicuşor Dan.

El a precizat că acelaşi lucru se întâmplă pentru 150 de milioane de lei pentru termie, pe POIM, 38 de milioane de lei pentru liniile de tramvai, pe care le vor avea pe Programul Regional. .

”Vă aduc aminte că am votat o hotărâre de CGMB prin care am aprobat o refinanţare a datoriilor de 283 de milioane lei, pentru primul semestru al anului 2024. În momentul de faţă noi avem în bugetul local, pe datorie, către bănci, 280 de milioane pe semestrul 1, 110 milioane lei pe semestrul 2 pe care putem să îi refinanţăm. Toatele sumele înseamnă 800 de milioane de lei, bani cerţi, pe care nu îi putem însă pune în momentul de faţă în buget, plus miliardul, diferenţa între cât a estimat guvernul că vor fi impozite pe salarii ale bucureştenilor şi cât va fi în realitate”, a completat primarul Capitalei.

Primarul a mai spus că Primăria Capitalei nu are datorii curente şi în momentul de faţă nimeni nu poarte să pună popriere pe conturile instituţiei, aşa cum s-a întâmplat în mandatul anterior.

”Nu avem datorii curente, inclusiv datoriile către STB sunt eşalonate. Către Costanda, oeşalonat, către Otokar, eşalonat şi sunt trecute în bugetul pe care îl avem”, a explicat primarul. Nicuşor Dan s-a referit şi la evenimentele Primăriei, arătând că ”el crede că bucureştenii au dreptul la un Târg de Crăciun care costă 4 milioane de lei” şi Festinavul Naţional de Teatru să se ţină în Bucureşti şi Primăria să contribuie cu un milion de lei, la fel ca şi Festivalul George Enescu, pentru care Primăria contribuie tot cu un milion.

Nicuşor Dan a mai spus că aşa cum e făcut proiectul de buget pe 2024, suma pentru persoanele adulte cu dizabilităţi este prevăzută, astfel încât începând cu luna martie, să primească 750 de lei, pe persoană.

”Noi, trei ani am plătit 250 în loc de 500 cât e Hotărârea de Consiliu, şi trei ani de acum încolo, cu voinţa Consiliului, să plătim 750, astfel âncât să ne achităm de obligaţiile pe care Consiliul şi le-a asumat”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.