Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, în cadrul evenimentului "Provocări şi soluţii privind îmbunătăţirea vieţii supravieţuitorilor de cancer”, organizat la Senat, în contextul în care România va marca în premieră, anul acesta, pe 5 iunie, Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, că în acest moment, nu avem o statistică foarte clară a numărului supravieţuitorilor de cancer din România şi a situaţiei în care aceştia se află şi că se va asigura că acest lucru va fi corectat. El şi-a luat angajamentul că această Strategie de luptă împotriva cancerului va fi operaţionalizată, şi că Ministerul Sănătăţii îşi va face datoria iarMinisterul Finanţelor va găsi resursele necesare pentru a finanţa implementarea noilor programe care pot salva atât de multe vieţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Sunt profund impreionant să mă aflu la un eveniment la care sărbătorim viaţa, având în jurul meu atât de mulţi învingători într-o luptă care a marcat destinele fiecăruia dintre dumneavoastr, cei care a trecut peste o boală din spectrul oncologic. Sunteţi învingători într-o luptă încărcată adeseori de suferinţă şi îndoieli, dar pe care, în final, aţi câştigat-o”, a spus premierul, arătând că recunoaşte şi apreciază lupta supravieţuitorilor de cancer din România, care cu tenacitate, dârzenie, curaj şi determinare au reuşit să depăşească un diagnostic pe care mulţi îl consideră fără speranţă.
 
Premierul a afirmat că a cunoscut, de-a lungul timpului, mai mulţi supravieţuitori de cancer.
 
”Invariabil, foecare mi-a spus spus că speranţa este ingredientul esenţial care le-a dat forţă. Pentru că, odată ce alegi speranţa, orice este posibil. Să crezi, în adâncul fiinţei tale, că poţi trece şi peste această încercare, înseamnă că ai parcurs deja  jumătate de drum şi ştii că poţi să învingi”, a mai spus şeful Executivului. 
 
Nicolae Ciucă a mai spus că speranţa poate îmbrăca multe forme, iar Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, sărbătorită în baza unei legi promovate de colega sa, senatorul Nicoleta Pauliuc, este una dintre ele.
 
”Acest eveniment le oferă celor care au depăşit obstacolul posibilitatea să se conecteze mai uşor la societate în societate, să înţeleagă că nu sunt singuri şi că suntem alături de ei. În egală măsură, este o năzuinţă pentru cei care au primit acest diagnostic şi un exemplu că un asemenea diagnostic poate fi depăşit”, a mai spus el.
 
Premierul a menţionat că pentru el, în calitate de Prim-ministru al Guvernului României, ”speranţa este reprezentată de punerea în aplicare a Planului Naţional de Luptă împotriva Cancerului, realizat sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale, cu experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii şi cu reprezentanţi ai societăţii civile şi pacienţi oncologici. 
 
”Implementarea Planului va înseamna o schimbare de paradigmă, de la schemele de tratament care sunt uneori destul de rigide, spre o medicină personalizată care presupune o diagnosticare mai precisă şi un tratament adaptat nevoilor fiecărui bolnav în parte”, a declarat Ciucă, precizând că ”România se alătură ţărilor din Vestul Europei în adoptarea tratamentelor inovatoare mai devreme, până acum existând întârzieri destul de mari  în introducerea lor în schemele de tratament folosite în spitalele româneşti.
 
El a mai arătat că acest plan ”insistă şi pe aspectul psihologic al tratamentului, dar mai ales pe partea de testări şi diagnostice timpurii”. 
 
”Acesta presupune şi operaţionalizarea unui Registru Naţional al Pacienţilor Oncologici. În felul acesta, va putea fi urmărit traseul fiecărui bolnav, de la momentul diagnosticului până la momentul în care, sperăm noi, se va ajunge la o vindecare”, a afirmat premierul, adăugând că ”în acest moment, nu avem o statistică foarte clară a numărului supravieţuitorilor de cancer din România şi a situaţiei în care aceştia se află”. ”Mă voi asigura că acest lucru va fi corectat”, a arătat el. 
 
Şeful Executivului a mai afirmat că în plus, Planul încurajează consultarea interdisciplinară în stabilirea diagnosticului şi a tratamentului de urmat.
 
”Vor vorbi între ei şi oncologul, şi chirurgul, şi radiologul, şi persoana care se ocupă de aplicarea tratamentului cu chimioterapie, poate şi psihologul, pentru a stabili o cale de urmat pentru fiecare pacient în parte”, a spus el. 
 
Ciucă a menţionat două numere care îi dau fiori: aproape 100.000 de noi cazuri anuale de cancer şi aproximativ 50.000 de decese cauzate de cancer în fiecare an.
 
”Angajamentul meu ferm este că această Strategie de luptă împotriva cancerului va fi operaţionalizată, că Ministerul Sănătăţii îşi va face datoria şi că Ministerul Finanţelor va găsi resursele necesare pentru a finanţa implementarea noilor programe care pot salva atât de multe vieţi. Bugetul va reflecta aceste angajamente ferme pe care le iau astăzi în faţa dumneavoastră. În esenţă, mesajul meu este unul de optimism pentru bolnavii oncologici din România: Să fiţi puternici, să nu abandonaţi lupta, nu sunteţi singuri, suntem alături de dumneavoastră pentru a ajuta”, a mai spus premierul. 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.