Numărul studiilor clinice pentru bolile neurologice în care sunt incluşi pacienţii români a scăzut foarte mult, ultimele două fiind pentru accident vascular cerebral (AVC) şi scleroză multiplă (SC), a declarat pentru News.ro prof. dr. Bogdan Popescu, preşedintele Societăţii Române de Neurologie, neurologul adăugând că aceste studii clinice sunt singura cale de a progresa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Probabil că, în momentul de faţă sunt doar două sau trei studii clinice pe neurologie în care să fie incluşi pacienţii români.Multe au fost în ultima perioadă pe scleroză multiplă pentru că au fost întradevăr nişte dezvoltări foarte importante ale medicamentelor din SM. Ultimul la care am participat eu a fost pe AVC", a mai spus profesorul Bogdan Popescu, prezent la  Workshop-ul "Creierul-Ştiinţă, comunicare şi afaceri sociale", organizat de Ziua Mondială a Creierului 2017.

Aprobarea unui studiu clinic în România durează aproximativ şase luni, în timp ce în Bulgaria două luni.

"În România durează destul de mult aprobarea de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), cam şase luni. Asta din lipsă de personal. Bulgarii, mai grăbiţi, dau aprobare mult mai repede, în două luni. Dar mai sunt şi alte bariere care menţin un nivel scăzut al studiilor clinice în România. Este vorba despre campaniile mediatice, caare descriu pacienţii ca şobolani sau altceva", a mai spus medicul neurolog.

Studiile clinice sunt foarte bune, sunt singura cale de a progresa.

"Aş vrea să credeţi că studiile clinice sunt foarte bune, sunt singura cale de a progresa. Pacientul poate să decidă dacă participă sau nu la un altfel de studiu. Lui i se explică foarte clar totul despre studiu. Atacurile foarte multe, inclusiv cele de tipul «pacienţii sunt şoareci de laborator», au efecte negative. Este foarte rău să discreditezi calea de progres. Aş vrea să vă spun un lucru foarte interesant. În studiul clinic sunt două tratamente, cel nou produs, al doilea cu un produs deja existent. S-a constatat că şi bolnavii care nu primeau noua terapie aflată în studiu se simţeau mai bine decât cei neincluşi în studiu pentru că erau zilnic sub control medical", a adăugat profesorul Bogdan Popescu.

El a menţionat că până la avizarea unor noi medicamente pot trece şi 15 ani. "De la experimentele de laborator şi până la studii clinice şi înregistrarea medicamentului trec 15 ani, Şi, cam unul la mie din produsele eficiente pe şoareci, sunt eficiente şi la oameni. Deci un produs din o mie ajunge să fie înregistrat", a spus preşedintele SRN.

Întrebat despre cele mai mari succese în neurologie, profesorul Bogdan Popescu a spus că progresul terapeutic cel mai improtant din ultimul deceniu a fost făcut în ceea ce priveşte domeniul sclerozei multiple.

"Au apărut 15 medicamente noi în SM. Alte terapii sunt intervenţii care s-au dovedit eficace şi în boala Parkinson, cu stimultarea cerebrală profundă cu pompele de administrare continuă de medicamente. Apoi, în epilepsie există studii şi noi la noi în ţară. Este vorba despre chirugia epilepsiei. Pacienţii care nu pot fi stăpâniţi cu medicamente, se poate face o rezecţie precisă a unei bucăţi de creier care conţine focarul cu epilepsie şi în felul acesta să se vindece de boală şi de acest lucru s-a ocupat doctoriţa Mândruţă, de la SUUB", a mai spus profesorul Bogdan Popescu.

Întrebat cu se poate menţine creierul sănătos, neurologul a spus că printr-o viaţă sănătoasă.

"Sănătatea creierului este sănătatea întregului organism pentru că el comunică cu toate celelate organe. Nu poţi trata doar creierul, ci întreg organisumul. Creierului îi plac odihna, echilibrul, relaxarea, lectura, mişcarea fizică, optimismul , alimentaţia sănătoasă, munca echilibrată şi diversificată", a mai spus medicul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.