Navigaţia pe Dunărea fluvială rămâne închisă doar pe sectorul cuprins între Cernavodă şi Olteniţa, unde sunt poduri de gheaţă, însă autorităţile se aşteaptă ca în următoarele zile debitul şi nivelul fluviului să mai crească astfel încât navele să poată circula pe tot cursul Dunării.
Directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi, Dorian Dumitru, a declarat, vineri, că navigaţia pe Dunărea fluvială rămâne închisă doar pe sectorul cuprins între Cernavodă şi Olteniţa.
”Pe sectorul fluvial, traficul naval este deschis de la Brăila la Cernavodă şi pe sectorul Olteniţa - Turnu Severin. Rămâne restricţionat în continuare sectorul Cernavodă-Olteniţa, între km 406 şi km 375, deoarece în amonte de Călăraşi sunt poduri de gheţă”, a spus Dumitru.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
El a precizat că podul de gheaţă format în amonte de Olteniţa a curs pe firul apei, iar navigatorii au reuşit să-şi recompună barjele dispersate în această zonă după ce li s-au rupt ancorele.
Reprezentantul AFDJ Galaţi a mai spus că prognoza hidrologică pentru următoarele şapte zile indică o creştere semnificativă a debitului Dunării, fapt care va duce la ruperea podurilor de gheaţă şi dispersarea lor, astfel încât să se poată reluarea traficului naval pe sectorul fluvial.
”Conform avertizării hidrologice primite, în următoarele şapte zile debitul Dunării va ajunge la 7.100 mc pe secundă. Este îmbucurător pentru că va creşte viteza curentului, va rupe podurile de gheaţă, dar această rupere nu va fi brusă şi nu vor fi puse în pericol navele. Deja s-a înregistrat o creştere a debitului şi a nivelului Dunării, iar de la debitul de 5.300 mc/s care este debitul multianual va ajunge la 7.100 mc/s. Deja pe 7 februarie aveam debit de 5.000 mc/s în aval de Porţile de Fier, iar astăzi debitul este de 6.000 mc/s. Avem o creştere de nivel la Gruia, de acum două zile, de 1,28 m. Deci este un val care va ajunge şi la Galaţi, dar e îmbucurător că nivelul şi debitul cresc”, a spus Dumitru.
El a adăugat că în urma creşterii debitului şi nivelului Dunării nu s-au semnalat până acum probleme.
Dacă sloiurile de gheaţă se vor dispersa în urma creşterii debitului şi nivelului Dunării, directorul AFDJ Galaţi nu a exclude posibilitatea redeschiderii în zilele următoare a traficului naval pe sectorul Cernavodă-Olteniţa.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.