Spitalul Clinic "Sfânta Maria" din Capitală a primit finanţarea pentru transplantul pulmonar, a declarat, luni, managerul spitalului, Narcis Cpocă, care susţine că unitatea medicală este pregătită pentru realizarea primului transplant de plămâni, doi pacienţi fiind deja evaluaţi, iar miercuri urmând investigaţiile pentru un al treilea. El mai spune că urmează să fie cumpărate anumite medicamente pe nevoi speciale folosite numai în transplantul pulmonar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pregătirile pentru primul transplant pulmonar sunt aproape de sfârşit. De fapt, aşteptăm numai anumite medicamente care vor fi aduse pe nevoi speciale pentru perioada de după operaţie. Cred că vă imaginaţi că aceste medicamente nu puteau fi luate înainte ca spitalul să fi fost inclus în programul naţional, cu transplantul pulmonar, până în martie fiind finanţaţi numai pentru transplantul hepatic. Aşa că, după ce am primit finanţarea pentru transplantul pulmonar, am solicitat aprobare pentru tratamentul post transplant (Celsior) ce va fi adus pe nevoi speciale. În acest interval, am evaluat deja doi pacienţi, urmând ca în această săptămână să fie o nouă evaluare a unui alt bolnav", a declarat, luni, pentru News.ro, managerul Spitalului Clinic "Sfânta Maria".

Întrebat dacă toate celelalte contracte au fost semnate, pentru că ministrul Sănătăţii a vorbit despre anumite acte care erau în curs de semnare, managerul a spus că a trăit "o situaţie fără precedent în istoria transplantului - reevaluarea".

"Noi suntem singura unitate acreditată şi care a fost reevaluată, deşi aveam acreditarea pentru transplant pulmonar. Aşa că, odată cu reevaluarea, au fost verificate din nou şi toate contractele, şi toate documentele. Între timp, echipele de medici au fost din nou la Hanovra, unde au participat la operaţiile de transplant. Oricum merg periodic în Germania. Doctorul Igor Tudorache de la Hanovra va veni în România pentru realizarea primelor operaţii. Într-un cuvânt, suntem pregătiţi, iar după ce vor veni şi medicamentele, aşteptăm doar donatorii", a susţinut managerul Spitalului "Sfânta Maria", singura unitate sanitară acreditată pentru transplant pulmonar în România. 

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, la sfârşitul lunii martie, că Spitalul "Sfânta Maria" din Capitala a fost inclus în Programul Naţional de Transplant Pulmonar, astfel că în  această unitate sanitară se vor putea face operaţii de transplant pulmonar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.