Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov poate continua transportul de organe pentru transplant şi fără acreditare, Agenţia Naţională de Transplant stabilind că, în astfel de situaţii, este necesară doar acreditarea recipientelor în care sunt transportate organele prelevate. Ministerul Sănătăţii spune că transportul de organe ar fi trebuit acreditat, conform prevederilor Ordinului din 2013, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar ANT a transmis joi o solicitare de modificare a acestui act normativ, pentru a scoate mijloacele de transport a recipientelor de la acreditare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant a transmis Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, instituţia care a organizat şi până acum activităţile de transport de organe, în colaborare cu ANT, o adresă în care se specifică faptul că acesta „poate continua să deruleze activitatea de transplant, în felul acesta activitatea putându-se desfăşura fără sincope”, a anunţat, duminică, Ministerul Sănătăţii.

Activitatea de acreditare a transportului de organe în România este reglementată de Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 860 din 2013 pentru aprobarea criteriilor de acreditare în domeniul transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană. Acest ordin este în vigoare din iulie 2013 şi trebuia aplicat ca atare, inclusiv în domeniul de acreditare a transportului de organe.

Ministerul Sănătăţii susţine că deşi transportul de organe ar fi trebuit acreditat, conform prevederilor Ordinului din 2013, acest lucru nu s-a întâmplat

„Din păcate, ordinul nu a fost aplicat în totalitate până în prezent astfel, deşi transportul de organe ar fi trebuit acreditat, acest lucru nu s-a întâmplat. În anul 2016, după mai multe discuţii cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), aceştia au ajuns la concluzia că de fapt mijlocul de transport nu are nevoie de acreditare, ci numai recipientul cu care se transportă aceste organe. Ca urmare, în data de 20.10.2016, ANT a transmis o solicitare de modificare a acestui ordin în sensul în care mijloacele de transport a recipientelor nu mai necesită acreditare”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov a arătat că rămâne coordonatorul naţional al activitaţii de transport de organe, pe care o desfăşoară de peste 14  ani. 

„Derularea coordonării naţionale a  activităţilor de transplant care cade în competenţa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, respectiv coordonarea transportului de organe, precum şi a echipelor medicale care efectuează prelevarea/transplantul de organe, nu are de suferit şi nici nu exista pericolul ca această activitate să fie întreruptă”, susţin reprezentanţii SABIF.

Aceştia precizează că neclaritatea legislativă nu este de natură a întrerupe activitatea de transplant la nivel naţional.

Managerul  general al SABIF, dr. Alis Grasu, a discutat telefonic această problemă cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, duminică, şi a trimis vineri la MS o solicitare prin care se cer clarificări legate de ordinul care reglementează această activitate.

Ministrul Sănătăţii  a arătat, în discuţia cu managerul SABIF, că ”orice neclaritate legată de Ordinul nr.  931/2016 va  fi lămurită, în scris, în  cel mai  scurt timp posibil, dar că interpretarea ordinului nu poate fi una de natură a pune în discuţie responsabilităţile SABIF de până acum”.           

„Până atunci, coordonarea activităţii de transplant, la nivel naţional, inclusiv transportul organelor prelevate de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrala şi a echipelor medicale se desfăşoară normal”, au mai arătat reprezentanţii SABIF. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.