Inspecţia Sanitară de Stat a găsit câteva produse Hexi Pharma la spitalele de urgenţă din Arad, Craiova şi Suceava, în restul spitalelor controlate nemaifiind folosiţi dezinfectanţi de la această firmă. În Bucureşti au fost controlate, până în prezent, 11 spitale, la niciunul dintre acestea nemaifiind folosite produse Hexi Pharma, a anunţat, marţi, Ministerul Sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma apariţiei în presă a unor suspiciuni de folosire a produselor Hexi Pharma în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, Inspecţia Sanitară de Stat a dispus efectuarea unui control inopinat în toate spitalele publice din ţară.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, controlul a arătat că flaconul care apărea pe o înregistrare video conţinea, în fapt, produsul Aniosyme DD1. Produsul nu era fabricat de Hexi Pharma, dar era cumpărat de la această firmă, de aceea logo-ul companiei se găsea pe flacon, arată Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, pe secţiile de Obstetrică-Ginecologie şi ORL au fost găsite două flacoane de produse Hexi Pharma desigilate, dar neutilizate. Ambele recipiente au fost ambalate, sigilate şi scoase de pe secţii.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, controlul a relevat că mai există un număr redus de produse Hexi Pharma folosite în activitatea curentă. Motivul invocat a fost că, pentru anumite produse biocide, nu a fost găsit un înlocuitor similar în stocul de la furnizori care să îndeplinească cerinţele cantitative ale spitalului. În 2 iunie au fost semnate contractele cu furnizorii care au câştigat licitaţia pentru înlocuirea majorităţii produselor Hexi Pharma, iar în aceeaşi zi au fost emise şi comenzile pentru marfă, a precizat Ministerul Sănătăţii.

“Pentru a preveni apariţia de infecţii nosocomiale în aceste condiţii, Serviciul pentru Prevenirea şi Controlul Infecţiilor Nosocomiale din spital a luat măsuri suplimentare de curăţenie şi autocontrol în toate zonele unde produsele s-au mai folosit”, a mai arătat MS.

În Bucureşti au fost controlate, până în prezent, 11 spitale, în niciunul dintre acestea nefiind folosite produse Hexi Pharma.

“Celelalte spitale din Bucureşti sunt în curs de controlare, operaţiunea se întinde însă pe o durată mai mare dată fiind amploarea controalelor care conţin şi alte tematici pe lângă aceasta”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

În restul spitalelor din ţară nu se folosesc produsele Hexi Pharma, potrivit concluziilor controalelor făcute până în prezent.

În 12 mai, Ministerul Sănătăţii a recomandat suspendarea folosirii produselor Hexi Pharma, orice utilizare după această dată fiind făcută pe răspunderea managementului spitalelor.

Ministerul Sănătăţii a făcut publice atunci rezultatele ultimelor teste de concentraţie efectuate în cazul produselor Hexi Pharma, potrivit cărora substanţele active au fost diluate şi de 4.200 de ori faţă de valoarea declarată. Produsele testate au fost prelevate din unităţi sanitare din judeţele Mureş, Călăraşi şi Braşov, iar analizele au fost efectuate în cadrul laboratorului ICECHIM.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu spunea că toate produsele Hexi Pharma folosite în spitale au fost găsite neconforme la noile teste, acestea precizând că trebuie retrase în zece zile.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală faţă de compania Hexi Pharma pentru infracţiunea de "participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor". Procurorii au stabilit că firma Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vânzarea în 152 de spitale de produse biocide neconforme, începând din 2014.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.