Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a transmis sâmbătă, de Ziua Mondială a luptei împotriva tuberculozei, că salută implicarea societăţii civile în lupta pentru prevenirea acestei afecţiuni şi dă asigurări că urmăreşte ca accesul la diagnosticarea şi tratarea tuberculozei să fie corect pentru toţi pacienţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Vă asigur că lupta împotriva tuberculozei va continua. Ca ministru al Sănătăţii, urmăresc să asigur un acces cât mai bun la diagnosticare şi tratament corect pentru toţi pacienţii afectaţi de această boală. Şi eu îmi doresc acelaşi lucru ca cel exprimat în slogan, dar mai doresc astăzi să salut activitatea societăţii civile, care are un rol activ în prevenirea  răspândirii tuberculozei şi în modul în care  populaţia percepe această afecţiune”, a declarat Sorina Pintea.

Anul acesta, Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei se desfaşoară sub sloganul: „Dorinţă: Lideri pentru o lume fără tuberculoză! Puteţi face istorie. Opriţi Tuberculoza!”

În România, tuberculoza constituie una dintre problemele prioritare de sănătate publică. Cu toate acestea, rezultatele ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în ţara noastră, urmare a derulării mai multor programe de combatere a acestei afecţiuni.

Strategia Naţională de Control a Tuberculozei în România 2015 – 2020, aporbată de Guvern prin HG.121/2015, urmăreşte asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare şi creştere a aderenţei la tratament pentru bolnavii cu tuberculoză şi, în special, tuberculoză multidrog-rezistentă, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.



Potrivit Guvernului Strategia prevede ca, până în 2050, tuberculoza să nu mai reprezinte o problemă în România.

De asemenea, Ministerului Sănătăţii derulează şi finanţează Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

La sfârşitul anului 2016, erau în evidenţă 12.790 cazuri noi şi recidive, 10.738 de cazuri noi, dintre care 591 de cazuri noi la copiii cu vârste între 0 - 14 ani. De asemenea, 576 cazuri au fost înregistrate cu rezistenţă la medicamente, iar numărul deceselor a fost de 969.

Săptămâna aceasta, Ministerul Sănătăţii a completat cu nouă molecule noi lista de medicamente necesare pentru tratamentul pacienţilor bolnavi de tuberculoză.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.