Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că sunt încheiate contracte pentru toate vaccinurile, inclusiv pentru HPV, în cazul căruia există peste 80.000 de doze care se găsesc la medicii de familie. El a precizat că apar sincope în aprovizionarea cu vaccinuri, iar soluţia este o adaptare a legislaţiei privind achiziţia de vaccinuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt încheiate contracte pentru toate vaccinurile, inclusiv pentru HPV, există peste 80.000 de doze care se găsesc la medicii de familie. Modul în care vom trata în perioada următoare vaccinarea merge pe două axe. Una este legată de adolescenţi şi adulţi, care vor avea acces la vaccinuri care sunt compensate în grade variabile, în funcţie de categoria din care fac parte. De exemplu, o persoană cu boli cronice poate avea o compensare integrală pentru vaccinul gripal, o femeie care este la vârsta 18-40 de ani, va avea o compensare parţială pentru vaccinul HPV, adolescenţii, fete sau băieţi, gratuitate până la 18 ani, adică compensare integrală”, a spus ministrul Rafila într-o conferinţă de presă.

El a precizat că în ceea ce priveşte celelalte vaccinuri achiziţionate centralizat de Ministerul Sănătăţii şi se distribuie, în premieră, direct la medicii de familie, nu prin intermediul DSP-urilor, din păcate apar sincope în aprovizionarea cu vaccinuri pentru că legislaţia de achiziţie este greu de respectat.

Potrivit ministrului, soluţia pentru a elimina aceste sincope este o adaptare a legislaţiei privind achiziţiile publice pentru vaccinuri.

”Nu aş trece la etapa compensării vaccinurilor pentru populaţia pediatrică pentru că sunt riscuri mari de scădere a acoperirii vaccinale. Prefer să o facem controlat, prin intermediul medicilor de familie, şi în această situaţie nu există niciun fel de obligativitate, dar asta nu înseamnă că medicii nu au datoria să informeze corect părinţii despre utilitatea vaccinării şi despre disponibilitatea vaccinului”, a arătat Alexandru Rafila.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.