Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că sunt 13 cazuri secvenţiate pentru noua tulpină de SARS CoV-2, în România şi nu exclude ca aceasta să se extindă şi în România, însă, spune el, aceasta nu produce o boală mai gravă. Ministrul a anunţat că se fac secvenţieri de la pacienţii aflaţi în secţiile ATI, plecând de la presupunerea că aceştia sunt infectaţi cu varianta Delta, nu Omicron.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alexandru Rafila a declarat la TVR 1, marţi seară, că specialiştii presupun că în România, cazurile grave de COVID-19, cele aflate la Terapie Intensivă, sunt cazuri de infectare cu tulpina Delta care încă e prezentă la noi în ţară, dar că s-a început un studiu deja în aceste secţii ale spitalelor, cu bolnavi în stare gravă. 

”Săptămâna aceasta am început un studiu în toate secţiile sau în majoritatea secţiilor de Terapie Intensivă. Vom preleva probe de la aceşti pacienţi, le vom secvenţia şi vom ştii cu exactitate care este proporţia de cazuri Omicron şi care este proporţia de cazuri Delta în rândul pacienţilor cu forme grave şi lucrul ăsta o să ne confirme dacă supoziţia noastră este cea corectă”, a declarat Alexandru Rafila. 

Întrebat despre noua tulpină, BA2, Rafila a explicat că în România s-au făcut primele 13 secvenţieri pentru depistarea acesteia. 

”Sunt apărute 13 cazuri. E o tulpină, care în unele ţări se răspândeşte în paralel cu Omicron clasica, să spunem aşa, vedeţi că virusul evoluează permanent, singura diferenţă care nu este încă confirmată, dar este posibilă, este legată de transmisibilitate care se pare că şi mai mare decât la omicron. Noi nu avem decât 13 cazuri secvenţiate până în momentul de faţă cu această nouă tulpină”, a declarat Rafila. 

Ministrul Sănătăţii nu a exclus ca noua tulpină să se extindă şi în România. 

”Este posibil să se extindă şi în România, dar atât timp cât nu produce o boală mai gravă, nu cred că vor fi probleme legate de această tulpină, din punct de vedere al sănătăţii publice”, a mai declarat Rafila. 

Un număr de 1.146 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 au fost confirmate în România până în 30 ianuarie, iar dintre acestea 248 au fost înregistrate în săptămâna 24-30 ianuarie, arată raportul publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Totodată, la 13 persoane a fost detectată sub-varianta BA.2 a Omicron, considerată şi mai contagioasă. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.