Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, joi, că inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) fac verificări în cazul unui copil de un an şi o lună aflat în stare gravă la Spitalul "Marie Curie", după ce a făcut stop cardio-respirator în condiţiile în care fusese diagnosticat cu laringită, dar şi în cazul unui nou născut care a murit la spitalul din Târgovişte, în urma unei transfuzii de sânge. Pintea a spus că nu se pronunţă asupra acuzaţiilor de malpraxis, lăsând specialiştii să decidă dacă este culpă medicală în cele două cazuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebată, într-o conferinţă de presă, despre cele două cazuri în care există din partea familiilor copiilor acuzaţii la adresa medicilor, Sorina Pintea a afirmat că nu ar vrea să se pronunţe asupra acuzaţiilor de malpraxis, dar că DSP face anchete.

Pintea a explicat că, în primul caz, cel al unui copil de un an şi o lună transferat din judeţul Argeş la Spitalul "Marie Curie", este vorba despre un diagnostic de laringită acută pus unui copil care, la o zi de la prezentarea la medic, a intrat în stop cardio-respirator.

"Acest copil a fost internat în 3 ianuarie, el are un an şi o lună, cu diagnosticul de laringită acută. În data de 4 ianuarie dimineaţa starea lui s-a înrăutăţit, din ceea ce ştiu, este că începând cu orele 12 medicii au început să sune la spitalele din Bucureşti, la 14:30 a fost acceptat transferul copilului pacient critic la Spitalul Marie Curie, a fost transportat cu o ambulanţă, el a intrat în stop cardio-respirator, a fost un stop temporizat la Piteşti, a fost resuscitat de medicii de acolo şi el ajungând în Bucureşti în 5 ianuarie dimineaţa, la ora 1. În acest moment starea lui este foarte gravă", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a spus că al doilea caz, cel al unui bebeluş născut în luna decembrie, este de asemenea investigat, inspectorii DSP aflându-se la spitalul din Târgovişte.

"Inspectorii DSP au convocat comisia de hemovigilenţă care trebuia convocată de către spital. Ştiu şi despre acest caz, copilul s-a născut în 13 decembrie, cu o greutate de 1.120 de grame, cu multiple probleme încă de la naştere, el a fost ţinut în terapie intensivă neonatală 11 zile, după 11 zile a fost transferat în secţia de prematuri, stabil - atât cât poate fi un copil stabil după terapie intensivă. A dezvoltat o insuficienţă hepatică şi o anemie, de aceea a fost necesară transfuzia care a fost efectuată. La o oră după efectuarea transfuziei bebeluşul a decedat. De asemenea, nu pot să mă pronunţ vizavi de malpraxis, pentru că specialiştii sunt cei care o vor face. Cazul este, din punctul meu de vedere, destul de ciudat, de aceea inspectorii verifică toate aspectele", a afirmat Pintea.

Cu privire la pacientul din judeţul Prahova care a murit după ce ar fi fost scăpat de pe o targă, în timpul unui transfer către o secţie exterioară a spitalului, Pintea a spus că "important este că incidentul a fost consemnat, nu a încercat nimeni să ascundă ce s-a întâmplat acolo" şi că este o anchetă în curs.

Pintea a spus că astfel de cazuri depind de management şi de procedurile care ar trebui aplicate în spitale.

"Dacă organele de anchetă vor dovedi vinovăţia cuiva, cu siguranţă şi noi vom lua măsurile care se impun pe linia Ministerului Sănătăţii”, a mai spus ministrul.

"Pacientul trebuie să aibă o anumită conduită. Mulţi spun că nu li se cere, dar dacă nu dau, nu se întâmplă ceva. Hai să încercăm să nu mai dăm, hai să încercăm să mediatizăm cazurile unde se dă", a mai spus Pintea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.