Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, anunţă că Agenţia pentru Infrastructura în Sănătate va prelua în portofoliul ei managementul de proiect pentru cele trei mari spitale regionale programate a fi realizate din fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi rezilienţă şi va prelua de asemenea, şi personalul din Direcţia Spitale Regionale a Ministerului Sănătăţii. Agenţia va putea prelua şi proiectele altor spitale ale Ministerului Sănătăţii, dar va putea acorda consultanţă altor instituţii care dezvoltă proiecte de investiţii în infrastructura de sănătate, acest lucru fiind opţional, nu obligatoriu pentru administratorii spitalelor care nu ţin de minister. Ministrul Sănătăţii a precizat că PNRR are trei mari componente în domeniul sanitar: reforma gestionării fondurilor publice din sistemul de asigurări de sănătate, creşterea capacităţii administrative a Ministerului Sănătăţii în vederea gestionării proiectelor de infrastructură în Sănătate, care vizează crearea Agenţiei pentru investiţii în infrastructură, iar a treia componentă este reforma managementului sanitar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Obiectivele Agenţiei sunt de a derula proiectele de investiţii în infrastructura spitalicească care aparţin portofoliului agenţiei. Portofoliul Agenţiei cuprinde proiecte de investiţii cu impact teritorial major, este vorba în general, de proiecte de investiţii derulate de către Ministerul Sănătăţii pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii. De exemplu, agenţia va prelua în portofoliul ei managementul de proiect pentru cele trei mari spitale regionale şi va prelua, de asemenea, şi personalul din Direcţia Spitale Regionale a Ministerului Sănătăţii. Deci este vorba de o restructurare a Ministerului Sănătăţii, dar şi de o întărire a capacităţii administrative în gestionarea proiectelor de infrastructură. De asemenea, Agenţia poate prelua şi va prelua alte proiecte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care au impact teritorial major şi se află în subordinea Ministerului Sănătăţii. Vorbim de institute oncologice, institute de boli cardio-vasculare care se află în subordinea Ministerului. Pentru spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale sau a altor ministere, Agenţia poate să aibă rol consultativ dacă aceste autorităţi publice locale sau alte ministere solicită Agenţiei consultare pentru derularea proiectelor de investiţii”, a explicat Ioana Mihăilă. 
Conform ministrului, un alt rol al Agenţiei va fi acela de a reglementa normele privind construcţia de spitale, instalaţiile din spitale, mentenanta echipamentelor din unităţile medicale, în condiţiile în care în acest moment aceste norme „fie nu există, fie sunt învechite”. Agenţia va putea elabora aceste norme fie singură, fie în colaborare cu alte instituţii. 
Aceasta a menţionat că în PNRR nu este drept unic obiectiv construirea celor trei spitale regionale, ci şi alte proiecte de infrastructură spitalicească, aflate în diverse stadii  în ceea ce priveşte proiectarea, iar data finalizării lor depinde de modul n care se derulează etapele de proiectare şi de derularea achiziţiilor publice. 
În ceea ce priveşte spitalele regionale, Mihăilă susţine că acestea „fiind spitale de complexitate destul de mare, probabil că ele se vor finaliza în 2026”
În ceea ce priveşte PNRR, ministrul Sănătăţii anunţă că acesta are trei mari componente în domeniul sanitar: reforma gestionării fondurilor publice din sistemul de asigurări de sănătate, creşterea capacităţii administrative a Ministerului Sănătăţii în vederea gestionării proiectelor de infrastructură în Sănătate, care vizează crearea Agenţiei pentru investiţii în infrastructură, iar a treia componentă este reforma managementului sanitar.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.