Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că medicii de familie care trebuie să elibereze reţete în baza cărora pacienţii să ridice din farmacii pastile cu iodură de potasiu, folosite în caz de accident nuclear, au în activitatea lor "de rutină" acţiuni de eliberare a reţetelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat vineri, într-o conferinţă de presă, dacă a discutat cu medicii de familie pe tema prescripţiilor pe care aceştia trebuie să le dea pacienţilor de pe listele lor care sunt eligibili a primi iodură de potasiu în caz de accident nuclear, ministrul Sănătăţii a spus că eliberarea de prescripţii este o activitate de rutină a unui cabinet medical. 
 
"Ei (medicii de familie - n.r.) au refuzat să distribuie direct acest pastile de iod, dar o activitate medicală, care impune prescripţia, este o activitate care face parte din activitatea lor de rutină”, a explicat Alexandru Rafila.
 
Iodura de potasiu va fi distribuită gratuit populaţiei eligibile, prin farmacii cu circuit deschis, pe baza prescripţiei medicale de la medicul de familie, însă medicamentul va fi administrat numai la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de eveniment sau incident nuclear, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătţii. Pacienţii eligibili vor semna la preluarea iodurii de potasiu un acord privind administrarea tratamentului, acord care va fi păstrat în farmacie împreună cu formularul original al prescripţiei medicale emisă de medicul de familie. Lista farmaciilor care distribuie medicamentul va fi postată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.