Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, atrage atenţia asupra pericolului ca unii angajatori să recurgă la clauza de forţă majoră prevăzută în contractele de muncă, măsură care i-ar lăsa pe angajaţi fără niciun venit, ea spunând că o soluţie ar fi şomajul tehnic, Alexandru afirmă că e nevoie de un „pachet de măsuri” care să vină în sprijinul angajatorilor privaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul Muncii susţine că vede „un pericol” cauzat de criza sanitară provocată de coronavirus în ceea ce priveşte angajaţii din mediul privat, dar că nu trebuie să „ne expunem pericolului ca angajatorii să recurgă din prima la clauza de forţă majoră”, care lasă dreptul angajatorilor să concedieze angajaţii iar aceştia din urmă ar rămâne fără niciun venit. 
 
„Nu trebuie abuzat de clauza de forţă majoră din contractele de muncă, ci trebuie găsite toate soluţiile, una dintre ele fiind şomajul tehnic, (..)  care face ca persoana să poată primi 75% din salariu. Astfel încât plecând de la premisa că respectiva societate se redresează să poată reprimi personalul în care cred că a investit şi de care are nevoie pentru continuarea activităţii” a afirmat Violeta Alexandru joi, într-o conferinţă de presă. 
 
Ea a spus că autorităţile trebuie să găsească soluţii şi că ministerul pe care îl conduce susţine adoptarea unor măsuri care să vină în întâmpinarea angajatorilor din mediul privat.
 
„Apreciez că ar fi necesar un pachet necesar. Simpla soluţie a închiderii societăţii nu este o soluţie pentru că va pune o presiune socială pe care aş sugera să o evităm, dacă există soluţii” a spus aceasta.
 
Ea a cerut şi instituţiilor publice „să pună mai puţin accent pe hârtii şi să se gândească la oameni” anunţând că a solicitat Inspecţiei Muncii să iasă „din paradigma organului de control”, să iasă din birouri şi să comunice cu angajatorii. 
 
Violeta Alexandru susţine că există „situaţii de blocaj” în cazul unor angajatori în industria HoReCa sau n cea de transport. Violeta Alexandru a adăugat că nu are în prezent informaţii privind concedieri în masă şi că, dacă se va ajunge la această situaţie, se vor găsi soluţii pentru ca angajaţii să nu rămână fără nicio formă de venit.â
 
Ministrul Muncii a subliniat că bugetul pentru fondurile de şomaj este „acoperitor” în acest moment, dar că ar prefera să nu se ajungă la concedieri.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.