Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţă că ia în calcul implementarea unui sistem electronic de contorizare a orelor suplimentare pe care le fac muncitorii din domeniul construcţiilor, ea făcând această afirmaţie în contextul în care Inspectoratul Teritorial de Muncă a constatat că nu este ţinută riguros evidenţa orelor suplimentare pe şantierul de construcţii din Bucureşti unde mai mulţi muncitori indieni au fost confirmaţi cu COVID-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Violeta Alexandru a prezentat, marţi seară, la TVR, principalele concluzii ale raportului încheiat de Inspectoratul Teritorial de Muncă cu privire la condiţiile de muncă de pe şantierul dezvoltatorului imobiliar din Sectorul 4 al Capitalei unde mai mulţi muncitori aduşi din India au fost infectaţi cu SARS-CoV-2.
 
"Din verificările făcute rezultă foarte clar că este necesar un sistem mult mai riguros de contorizare a orelor suplimentare de muncă. (...) Nu este o evidenţă corespunzătoare a orelor suplimentare”, a declarat Alexandru.
 
În acest context, ministrul Muncii a declarat că ia în calcul implementarea unei evidenţe electronice, "eventual într-o activitate pilot”, pe şantierele de construcţii, astfel încât cei care muncesc în acest domeniu să fie pontaţi cu ore suplimentare.
 
În ceea ce priveşte concluziile verificărilor făcute de ITM în cazul şantierului unde lucrează muncitori indieni, ministrul de resort a mai arătat că ITM a dispus măsuri cu privire la lipsa unei instruiri prealabile cu privire la COVID-19 şi că inspectorii au constatat că există contracte de muncă încheiate conform legii pentru cei care lucrează acolo. 
 
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, declara că 32 de muncitori au fost confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus. Ei sunt din India, stau de un an în ţară şi lucreaxă la un şantier de construcţii pentru un complex rezidenţial din Sectorul 4 al Capitalei. El preciza că starea de sănătate a muncitorilor este bună, unii prezintă simptome uşoare. Aceştia au fost duşi cu un autocar al ISU, la Spitalul Babeş în principal şi la Matei Balş.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.