Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, a participat vineri, la Bacău, la şedinţa Comisiei de analiză tehnică (CAT) desfăşurată la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bacău, precum şi la o vizită de lucru în teren, la depozitul de deşeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău. Ministrul afirmă că depozitul Sofert Bacău se intinde pe 16 hectare pentru care plătim 18000 de euro/zi şi urmează să se emită acordul de mediu pentru proiectul de ecologizare a acestui depozit, astfel că acesta nu va mai polua în continuare iar statul român va plăti mai putine penalităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La şedinţa CAT, întrunită conform Legii nr 292/2018 pentru derularea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul „Închidere şi reabilitare depozit de deşeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău, beneficiar Administraţia Fondului pentru Mediu”, au participat reprezentanţii autorităţilor locale, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, ai Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Administraţiei Bazinale de Apă Siret, arată Ministerul Mediului într-un comunicat oficial.

”Administraţia Fondului pentru Mediu a depus, la data de 16.11.2023, solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Închidere şi reabilitare depozit de deşeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău, beneficiar Administraţia Fondului pentru Mediu”. România are obligaţia de închidere a depozitului de deşeuri industriale periculoase din judeţul Bacău, în vederea conformării cu prevederile acquis-ului european şi cu angajamentele asumate pentru sectorul de mediu. Pentru realizarea investiţiei de închidere a depozitului de deşeuri industriale neconforme a fost necesară, în prealabil, trecerea terenului aferent în proprietatea statului şi în administrarea Administraţiei Fondului pentru Mediu”, arată instituţia.

Potrivit ministerului, ”termenul estimat pentru închiderea depozitului este anul 2027”.

”Soluţia de reabilitare a depozitului de fosfogips are ca obiectiv principal reducerea mobilităţii contaminanţilor existenţi pe amplasament pentru a proteja situl în vederea încadrării acestuia în peisajul natural, cu protecţia factorilor de mediu, apă, aer, sol şi subsol. Pe suprafaţa acestui sit ecologizat nu se va desfăşura în viitor nicio activitate, perimetrul haldei urmând a fi îngrădit şi pus sub observaţie pe o perioadă de 30 de ani”, mai arată comunicatul.

Astăzi suntem mai aproape ca oricând de momentul care va marca închiderea unui capitol negru din istoria Bacăului şi a României. Există în România 31 de depozite de deşeuri industriale periculoase si nepericuloase din cauza căreia plătim amenzi. Depozitul de deşeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău se intinde pe 16 hectare pentru care plătim 18000 de euro/zi. Mă bucur că am reuşit astăzi să particip la şedinţa comisiei de analiză tehnică din cadrul APM Bacău, unde urmează să se emită acordul de mediu pentru proiectul de ecologizare a acestui depozit, care nu înseamnă doar faptul că acesta nu va mai polua în continuare, ci şi faptul că statul român va plăti mai putine penalităţi, mai puţine amenzi. Fiecare zi pe care o recuperăm înseamnă bani economisiţi, bani cu care vom putea să facem alte tipuri de investiţii şi sper că Bacăul va deveni un exemplu de bună practică pentru celelalte 30 de depozite ce urmează a fi ecologizate”, a precizat ministrul Mircea Fechet în timpul vizitei.

MInisterul Mediului precizează că Curtea de Justiţie a UE a decis la data de 14 decembrie 2023 sancţionarea României cu o amendă de 1,5 milioane de euro şi penalităţi zilnice de 600 de euro/zi pentru întârzierea închiderii depozitelor de deşeuri neconforme. România mai are de închis şi ecologizat 31 de astfel de depozite.

La data de 10 august 2023, Guvernul României a aprobat un nou Plan de acţiune pentru închiderea celor 31 de depozite rămase neconforme: 1 depozit de deşeuri municipale, 20 de depozite de deşeuri industriale periculoase şi 10 depozite de deşeuri industriale nepericuloase, mai arată instituţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.