România trebuie să reducă deşeurile cu 50 la sută până în 2020, dar în primii nouă ani şi jumătate a reuşit să ajungă la o reciclare de doar trei la sută, ceea ce înseamnă că în timpul rămas trebuie să crească reciclarea cu aproape 12 la sută pe an, adică să aibă o performanţă de 39 de ori mai bună, a declarat luni, la Forumul Administraţiei Publice Locale, ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Mediului a spus că în ce priveşte managementul deşeurilor, România stă "foarte, foarte prost”.

"Avem încă foarte multe gropi de gunoi neconforme. (...) Avem o ţintă de ţară de 50 la sută reducere a deşeurilor depuse la groapa de gunoi până în 2020. Pentru a ajunge la această ţintă de reciclare, de 50 la sută, am avut la dispoziţie 14 ani, din 2007 până în 2020. În primii nouă ani şi jumătate, am reuşit să ajungem la o reciclare de doar trei la sută, deci trei la sută reciclare, faţă de o ţintă de 50 la sută în 71 la sută din timpul pe care îl avem la dispoziţie. Ne mai rămâne să reciclăm 47 la sută din deşeuri în următorii patru ani. Deci dacă în primii nouă ani şi jumătate reciclarea a crescut, în medie, cu sub 0,3 la sută pe an, în timpul rămas la dispoziţie până în 2020 trebuie să implementăm soluţii care să crească reciclarea la aproape 12 la sută pe fiecare an, adică o performanţă de 39 de ori mai bună decât cea cu care suntem obişnuiţi. Or acest lucru nu îl putem face nici noi singuri, la Ministerul Mediului, şi probabil nici dumneavoastră”, le-a spus ministrul Cristiana Paşca-Palmer reprezentanţilor administraţiei publice locale.

Paşca-Palmer a mai spus că o administrare corespunzătoare a deşeurilor începe cu prevenirea şi reducerea cantităţii de deşeuri generate prin măsuri de eco-design, iar atunci când apar deşeuri, ele trebuie recunoscute şi utilizate ca o resursă care trebuie valorificată, nu eliminată prin depozitare sau incinerare.

"Ca şi recomandări, ar trebui să se facă cât mai multe eforturi pentru a se încuraja selectarea la sursă în trei fracţii: reciclabil, biodegradabil şi mixt. Colectarea  ar trebui să se facă în zile diferite, pe tipuri de deşeuri. Ce aţi putea face concret este că, atunci când se fac caietele de sarcini pentru contractarea operatorului de salubritate, se pot prevedea de către dumneavoastră şi colectarea în zile diferite pe tipuri de deşeuri”, a adăugat ministrul Mediului. 

Priorităţile celei de-a doua etape a mandatului actualului Guvern în relaţia cu administraţia publică locală şi oportunităţile existente pentru derularea unor proiecte de investiţii durabile, la nivel local sunt dezbătute, luni şi marţi, la Forumul Administraţiei Publice Locale, eveniment organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale, la care participă premierul Dacian Cioloş, miniştri, reprezentanţi ai administraţiei locale, ai ONG-urilor şi ai mediului academic.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.