Ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat joi că ţine de administraţia publică locală, de Primăria Generală şi de primăriile de sector, să reducă poluanţii şi acele substanţe care ne afectează sănătatea tuturor. El a precizat că pe estimările Comisiei Europene, în Uniunea europeană mor prematur peste 300.000 de cetăţeni în fiecare an, iar în România, s-au avansat mai multe cifre, 27.000, 37.000.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mircea Fechet a declarat referitor la calitatea aerului, că primul şi cel mai important lucru care s-a schimbat este modul în care monitorizăm calitatea aerului.

”Dacă în trecut aveam acele cinci staţii care când mergeau, când nu mergeau, astăzi, pe lângă aplicaţia de telefon mobil pe care sunt sigur că toţi bucureştenii aproape o folosesc şi care monitorizează în timp real calitatea aerului, este aplicaţia Ministerului Mediului, avem foarte multe puncte de măsurare, peste 50 dacă îmi amintesc bine cifra exactă, şi cred că acest prim pas în care cetăţenii ştiu în timp real despre cum este calitatea aerului, a fost îndeplinit. Mai departe, însă, ţine de administraţia publică locală, de Primăria Generală şi de primăriile de sector, pentru ca să-şi propună anumite măsuri prin Planul integrat de calitate a aerului, să reducă poluanţii şi acele substanţe care ne afectează sănătatea tuturor”, a spus ministrul mediului. 

El a precizat că, ”pe estimările Comisiei Europene, în Uniunea europeană mor prematur peste 300.000 de cetăţeni în fiecare an”.

”În România, s-au avansat mai multe cifre, 27.000, 37.000. Este cert că sunt categorii de populaţie vulnerabilă, fie că vorbim de copii, fie că vorbim de persoane în vârstă, care suferă din pricina poluării. Şi aici mă refer la particule la PM2,5, la PM10 şi mă refer şi la poluanţi din combustia internă, mai ales de la motoarele Diesel”, a explicat Fechet. 

Ministrul a menţionat că, dacă vorbim despre încălzirea individuală a locuinţelor, probabil că at trebui să avem cât mai puţine locuinţe, în Capitală şi în zonele din împrejurimi, care să folosească lemn de foc sau să folosească astfel de sobe vechi care, pe lângă faptul că au un randament foarte scăzut, generează şi foarte mulţi poluanţi în atmosferă.

”Cu siguranţă, trebuie să discutăm despre gestionarea traficului în Capitală, despre gestionarea transportului în comun, despre piste de biciclete, despre spaţii verzi, despre pădurile din jurul Capitalei ,despre care am discutat mai devreme. Sunt o serie întreagă de măsuri care pleacă de la managementul deşeurilor, unde din nou Capitala nu stă foarte bine, ca să fiu elegant, şi până la  implementarea măsurilor de transport alternativ. Sunt nenumărate posibilităţi prin care cetăţenii să respire un aer curat dar aici va trebui să existe un efort din partea Administraţiei Publice Locale”, a arătat Fechet. 

Ministrul a mai spus că aplicaţia care se numeşte Calitatea Aer, doar primeşte date din toate punctele de măsurare din Bucureşti şi nu numai din Bucureşti, pentru că ea integrează punctele de măsurare a calităţii aerului din toată ţara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.