Ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la PNL Neamţ, că partea de est a României, partea de sud şi marile bazine legumicole din România, conform determinărilor pe care le-au făcut, au probleme cu calitatea apei subterane din pânza freatică la capitolul nitraţi şi nitriţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există o problemă la nivel naţional, încercăm prin diferite programe pe care le finanţăm şi avem un program acum finanţat din PNRR care continuă un program finanţat din Banca Mondială şi care finanţează platforme pentru zootehnie, platforme de depozitare a gunoiului de grajd care să reducă puţin poluarea pânzei freatice, pentru că, mai ales partea de est a României, şi judeţul Neamţ nu e ocolit din păcate de această situaţie, partea de sud şi marile bazine legumicole din România, conform determinărilor pe care le-am făcut şi au fost prelevate mii de probe,  care au desenat acea hartă, au probleme cu calitatea apei subterane din pânza freatică la capitolul nitraţi şi nitriţi”, a declarat Mircea Fechet. 

El a precizat că principiul rămâne acelaşi, poluatorul trebuie să plătească iar astfel de practici trebuie descurajate.

”Deocamdată singurul mod eficient pe care îl cunoaştem este sancţiunea contravenţională şi mă aştept ca şi inspectorii comisarii gărzii de mediu, ai Comisariatul judeţean Neamţ să-şi facă datoria chiar dacă uneori este neplăcut să amendezi o societate privată deţinută de o unitate admnistrativ teritorială, să amendezi un UAT”, a precizat Fechet. 

El a precizat că ”poluarea cu nitriţi şi cu nitraţi nu este cea mai mare problemă, ”pentru că atunci când vorbim de astfel de deversări, nitriţii şi nitraţii sunt o mică parte.

”Discutăm despre un încărcătură microbiologică extrem de nocivă, discutăm de streptococci fecali, discutăm de stafilococi, discutăm de o întreagă listă de agenţi patogeni care ajung în pânza freatică şi care pot îmbolnăvi populaţia în măsura în care aceasta neavând altă soluţie îşi obţine apa potabilă din fântâni”, a completat ministrul mediului. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.