Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine, care instituie protecţia acestor suprafeţe printr-un sistem de identificare şi evidenţă, va fi realizat în următoarele şase luni şi va fi accesibil oricui pe site-ul mmediu.ro, a anunţat Cristiana Paşca-Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pe teritoriul României se regăseşte cea mai mare suprafaţă de păduri virgine din Europa. Deşi, la nivel naţional, avem o serie de date obţinute în cadrul proiectului Inventarul şi Strategia pentru Gestionarea Durabilă şi Protecţia Pădurilor Virgine din România (PIN-MATRA), acestea nu mai sunt conforme cu realitatea, situaţia pădurilor din România suferind transformări dramatice în ultimul timp", a spus ministrul Mediului.

Cristiana Paşca-Palmer a precizat că ultimul inventar, realizat în 2003 menţiona circa 230.000 de hectare de păduri virgine.

"Cele mai mari suprafeţe sunt în zona parcurilor naţionale din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara şi în Munţii Făgăraş. Parte din aceste păduri au fost propuse inclusiv spre nominalizarea ca situri de patrimoniu universal natural, sub egida UNESCO (în jur de 23.000 ha)", a declarat oficialul, adăugând că este foarte posibil însă, ca în lipsa unor măsuri corespunzătoare de protecţie, această suprafaţă să se fi diminuat în timp.

Ministrul a mai spus că, până în 2012, din legislaţia românească a lipsit ideea de păduri virgine sau protecţie strictă a acestora.

"Pădurile virgine nu pot fi protejate dacă nu sunt identificate, cartate şi recunoscute. De aceea, am cerut Departamentului de Păduri din cadrul Ministerul Mediului să-mi propună soluţii concrete pentru punerea sub protecţie strictă a tuturor pădurilor virgine care încă mai există în România. Aşa a apărut Ordinul de Ministru prin care o să realizăm Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine, un instrument care ne ajută în dezideratul nostru. Orizontul de timp stabilit prin Ordin pentru realizarea acestui Catalog este de ;ase luni. Acesta va fi accesibil oricui în mediul online, pe site-ul instituţiei noastre, urmând să fie revizuit anual", a declarat Cristiana Paşca-Palmer.

Demnitarul a precizat că pădurile care sunt deja confirmate a fi păduri virgine vor intra automat în Catalog, iar structurile teritoriale ale MMAP au la dispoziţie trei luni pentru transmiterea datelor despre pădurile virgine la nivel naţional, conform amenajamentelor silvice.

Două criterii definesc, prin ordinul ministrului, pădurile virgine: Naturalitatea şi Mărimea suprafeţei şi limitele. Primul dintre ele cuprinde nouă indicatori, printre care biodiversitate accentuată, lipsa intervenţiilor silviculturale, prezenţa frecventă a lemnului mort, sol nealterat; cel de-al doilea criteriu cuprinde cinci indicatori, printre care: mărimea suprafeţei pădurilor virgine de cel puţin 20 de hectare, dispunerea continuă (compactă) a pădurii şi limitele naturale.

"Catalogul instituie o protecţie imediată printr-un sistem de identificare şi evidenţă a acestor suprafeţe. Odată incluse în Catalog, aceste păduri virgine nu mai pot fi scoase de sub protecţie, cu excepţia cazului de siguranţă sau securitate naţională”, a mai spus Cristiana Paşca-Palmer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.