Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, anunţă că începând din acest an, România va face parte din Comisia pentru Statutul Femeii, în calitate de membru deplin, în contextul în care una dintre principalele priorităţi ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului o constituie promovarea drepturilor femeilor şi ale fetelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia-Elena Intotero, a participat la lucrările Comisiei pentru Statutul Femeii (CSW68), care au demarat luni, 11 martie, la New York, anunţă ministerul.

”Ziua de luni a început cu mic-dejun de lucru alături de miniştri statelor membre UE şi comisarul european Helena Dalli, unde reprezentanţii ţărilor europene au schimbat idei şi exemple de bune practici în domeniul egalităţii de şanse şi a încurajării promovării femeilor în poziţii cheie pentru procesul decizional al fiecărei ţări. Apoi, ministrul Natalia Intotero a participat, împreună cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar, reprezentant permanent al României la ONU, domnul Cornel Feruţă, la deschiderea celei de-a 68-a reuniuni a Comisiei pentru Statutul Femeii (CSW68)”, precizează instituţia. Potrivit Ministerului Familiei, evenimentul reprezintă cea mai mare întâlnire anuală a ONU privind egalitatea de gen şi abilitarea femeilor, ediţia din acest an având ca temă prioritară, „Accelerarea realizării egalităţii de gen şi a împuternicirii tuturor femeilor şi fetelor prin abordarea sărăciei şi consolidarea instituţiilor şi finanţării cu perspectivă de gen”. La lucrări, care au fost deschise de către secretarul general al ONU, António Guterres, participă miniştri şi demnitari de rang înalt din aproape 100 de ţări din întreaga lume.

“Mă bucur că începând din acest an, România va face parte din Comisia pentru Statutul Femeii, în calitate de membru deplin, în contextul în care una dintre principalele priorităţi ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului o constituie promovarea drepturilor femeilor şi ale fetelor. Va fi o ocazie pentru ţara noastră de a face schimb de experienţă cu alte ţări care au implementat politici publice, măsuri şi programe prin care au redus discriminarea între femei şi bărbaţi şi au încurajat egalitatea de şanse în toate domeniile”, a declarat ministrul Natalia Intotero.

lucrările din prima zi a reuniunii, ministrul român al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a avut mai multe întâlniri bilaterale cu omologi din alte ţări care de asemenea fac eforturi şi implementează politici publice pentru promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.

”O întâlnire deosebit de importantă a fost cu doamna Paulina Brandberg, ministrul pentru egalitatea de gen al Suediei, care a înregistrat rezultate spectaculoase în ceea ce priveşte măsurile legislative, proiectele şi programele pe care le-a dezvoltat pentru a încuraja egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Domnia sa a apreciat eforturile pe care România le face în acest domeniu şi a împărtăşit politicile publice pe care ţara sa le-a implementat pentru sprijinirea egalităţii de şanse. De asemenea, ministrul Natalia Intotero a avut discuţii bilaterale cu domnul Fernando Elisio Freire, ministrul Familiei, Incluziunii şi Dezvoltării Sociale din Republica Capului Verde, doamna Claudine Aoun, preşedintele Comisiei Naţionale a Femeilor Libaneze, dar şi cu doamna Cindy Quesada, ministrul pentru Statutul Femeii din Costa Rica. Cu toţii au remarcat progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani în acest domeniu şi consideră ţara noastră un model de urmat cu privire la politicile publice implementate”, precizează ministerul.

Ziua s-a încheiat cu o întrevedere bilaterală cu doamna Kitty van der Heijden, director executiv al UNICEF, cu care demnitarul român a discutat despre buna relaţie de colaborare care există între Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi UNICEF România, o echipă extraordinară condusă de Anna Riatti.

”În cea de-a doua zi de lucrări demnitarul român a susţinut discursul naţional, pe parcursul căruia a reiterat angajamentul şi determinarea României în ceea ce priveşte eliminarea discriminării faţă de femei şi adoptarea măsurilor legislative şi a altor măsuri necesare pentru eliminarea acestei discriminări sub toate formele şi manifestările ei. Doamna ministru a subliniat faptul că instituţia pe care o conduce dezvoltă politici şi proiecte în acest domeniu prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi. În plus, ministrul român a vorbit despre eforturile pe care ţara noastră le face pentru a încuraja accesul femeilor la procesul decizional şi pentru a implementa directivele UE referitoare la transparenţa salariilor şi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată”, arată Ministerul Familiei.

De asemenea, ministrul român a susţinut discursuri şi în cadrul mesei rotunde organizate pe tema bunelor practici pentru întărirea instituţiilor şi maximizarea finanţării programelor pentru egalitatea de şanse şi promovarea femeilor în procesul decizional, dar şi în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

”În cadrul lucrărilor din cea de-a doua zi, Natalia Intotero a avut plăcuta surpriză de a o cunoaşte pe Véronique Tognifodé Mewanou, Ministrul Afacerilor Sociale şi Micro-Finanţelor din Benin, care este de origine română şi vorbeşte fluent limba română. Domnia sa a promis că în vara acestui an, când îşi va vizita rudele din România, va efectua şi o vizită de lucru la sediul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Cea de-a doua zi a lucrărilor CSW68 s-a încheiat cu prezenţa la evenimentul la nivel înalt al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, se mai arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.