Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat, joi seară, că sute sau chiar mii de copii din Ucraina, instituţionalizaţi, vor fi aduşi în România în perioada următoare, în funcţie de durata conflictului din ţara vecină. Firea a adăugat că sunt mai mulţi copii care au trecut graniţa singuri şi care aum se află la unele familii care i-au preluat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Gabriela Firea a declarat joi, la Antena 3, că au fost deja aduşi în România copii aflaţi în plasament, în Ucraina, dar că astfel de grupuri de copii vor continua să mai vină.
 
”Sunt copii care au venit din centrele de plasament din Ucraina, din Odesa, în special, dar şi din Kiev, acele zone au fost bombardate, nu s-au putut asigura poziţiile pentru ca aceşti copii să fie menţinuţi în  acele centre de plasament. Sunt copii fără părinţi, orfani, dar şi copii care au fost daţi în grija statului ucrainean de către familiile lor, care nu aveau posibilităţi financiare să îi crească. Sunt copii care au venit în ţara noastră cu asistenţi sociali, cu asistenţi maternali, sunt grupuri organizate şi vor mai veni. Am fost anunţaţi de  diferite instituţii din Ucraina că vor veni poate sute, dacă nu mii, în funcţie de durata acestui conflict, de copii, care erau daţi în grija statului şi aceştia beneficiază de întreaga noastră grijă”, a declarat Firea.
 
Ministrul Familiei a explicat că există o platformă unde sunt înregistraţi aceşti copii ajunşi în România.
 
”Aceşti copii sunt acum în centre de plasament în judeţele noastre, în ţară. Avem suficiente locuri în continuare. Ne-am gândit la această platformă pe care a înfiinţat-o Ministerul Familiei prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia şi Drepturile Copilului şi Adopţiei şi UNICEF, tocmai în ideea în care  toate direcţiile judeţene să comunice între ele, să avem baza de date actualizată, atât cu numărul de copii intraţi în ţară, unde se află aceştia ca locaţie, ce nevoi sunt şi ce  colaborări putem să stabilim în continuare cu animite asociaţii, organizaţii, instituţii sau cetăţeni care vor să vină în sprijinul copiilor instituţionalizaţi aflaţi în grija noastră”, a mai declarat Firea.
 
Gabriela Firea a făcut apel la cei care găzduiesc copii din Ucraina, să anunţe acest lucru.
 
”Dacă ne aud persoane, dacă sunt cetăţeni sau instituţii care ştiu de existenţa unor copii din Ucraina care au intrat în  ţara noastră, în primele zile, când nu au existat proceduri foarte clare şi care sunt acum la familii care nu au  posibilităţi financiare să îngrijească aceşti copii, să contacteze Direcţiile noastre din toate judeţele şi noi venim în ajutor ori cu resurse pentru a-i menţine în acele locaţii sau să îi predea la centrele de plasament din judeţe. Avem informaţii despre copii care au intrat la noi în ţară decât cei luaţi în evidenţă, care au intrat neînsoţiţi în ţară”, a mai declarat Firea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.