Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a anunţat miercuri aprobarea în şedinţa Executivului a Hotărârii de Guvern pentru aprobarea metodologiei de organizare şi funcţionare a serviciilor de educaţie timpurie, care prevede alocarea a 1.200 de posturi de consilier şcolar, o creştere de aproximativ 50% faţă de numărul actual şi înfiinţarea a 850 de ludoteci, în următorii patru ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ligia Deca a afirmat că hotărârea prevede „cea mai mare creştere a numărului consilieri şcolari” precum şi introducerea serviciilor de educaţie timpurie complementare, prin care se alocă 1.200 de noi posturi de consilier şcolar, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 50% faţă de numărul actual. ”Această măsură va asigura un număr mai mare de profesori în cabinetele de asistenţă psihopedagogică, ceea ce va contribui la creşterea accesului elevilor şi preşcolarilor la serviciile de asistenţă psihopedagogică, orientare şcolară şi profesională, extinderea reţelei de cabinete şcolare de asistenţă psihopedagogică şi extinderea activităţilor de prevenire a violenţei şcolare în contextul campaniei Nu sunteţi singuri! Împreună oprim violenţa în şcoli”, a spus ministru, precizând că în acest an şcolar, la nivel naţional sunt încadraţi 2.288 de profesori în cabinete de asistenţă psihopedagogică sau, aşa acum sunt cunoscuţi, consilieri şcolari, pentru 2.751.233 de elevi şi preşcolari. Ligia Deca a mai spus că s-a trecut ”de la un consilier la 1.200 de elevi în medie şi preşcolari la un consilier la 800 de elevi şi preşcolari şi ne apropiem pe dezideratul pe care îl avem către 2030, şi anume un consilier la aproximativ 500 de elevi”. Guvernul a decis şi înfiinţarea serviciilor complementare de tip ludotecă, grup de joacă şi grădiniţă comunitară. ”Vorbim despre 2.550 de posturi pentru asigurarea personalului necesar înfiinţării, până în anul 2026, a 850 de grădiniţe comunitare sau grupuri de joacă, ludoteci. Ele vor oferi servicii de educaţie, îngrijire, protecţie, nutriţie pentru copii, mai ales din comunităţile dezavantajate. Pentru primele 412 astfel de servicii complementare vom aloca din PNRR 103 milioane de euro, iar 14,3 milioane de euro vor fi alocate pentru formarea personalului care le deserveşte”, a spus Deca. Ea a explicat că activitatea cu copiii din cadrul acestor servicii complementare se organizează pe grupe omogene sau eterogene ca vârstă, iar numărul de copii dintr-o grupă va fi nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20, iar personalul este didactic şi nedidactic, astfel că se încurajează şi participarea voluntarilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.